Oppositio tekee välikysymyksen vanhus- ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä

Oppositio syyttää hallitusta hoitajapulan pahenemisesta.

9.9. 12:19

Helsinki

Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit jättävät yhteisen välikysymyksen vanhuspalveluiden tilanteesta ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä.

Oppositioryhmien mukaan hallitus on vahtivuorollaan päästänyt pitkään vaivanneen hoitajapulan syvenemään entisestään. Hallitus päätti oppositioryhmien mukaan kunnianhimoisesta hoitajamitoituksesta, mutta jätti tekemättä toimet hoitajien määrän turvaamiseksi. Ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitus ei saa johtaa asiakaspaikkojen vähentämiseen tai kotihoidon, omaishoidon ja kuntoutuksen pahenevaan hoitajapulaan, linjaavat oppositioryhmät.

Ryhmät muistuttavat, että hallitusohjelmassa luvattiin palauttaa luottamus vanhuspalveluiden laatuun, oikea-aikaisuuteen ja saatavuuteen. Oppositioryhmät edellyttävät hallitukselta nyt selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Hoitajamitoitus toimii vain paperilla

Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoo tiedotteessa, että yhä useampi ikäihminen jää vaille välttämätöntä huolenpitoa, johon heillä olisi oikeus. Tilanne on hänen mukaansa epäinhimillinen. Sarkomaan mukaan toimet sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi, hoitotyön pito- ja vetovoiman lisäämiseksi ja vanhuspalveluiden kriisin ratkaisemiseksi on tehtävä välittömästi.

Kokoomus kertoi päätti aikeestaan jättää välikysymys vanhus- ja terveyspalvelujen kriisiytymisestä viime kuussa pidetyssä kesäkokouksessa.

Perussuomalaisten Ville Tavio sanoi, että hallitus ratkaisi hoitajapulan ainoastaan paperilla kirjaamalla hoitajamitoituksen, mutta ei tehnyt juuri mitään sote-alan työvoimapulalle. Seurauksena vanhuksia ei ole voitu ottaa hoivapaikoille ja hoivakoteja on jopa jouduttu sulkemaan. Tavion mukaan kynnys päästä palveluiden piiriin on noussut merkittävästi.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoi kärjistyvän sotekriisin uhkaavan jo välittömästi kansalaisten henkeä. Hänen mukaansa hallitus on osannut tehdä vanhuspalveluiden ja terveydenhoidon pykäliä, mutta ei toimia, joilla olisi turvattu resurssit ja henkilöstö niiden toteuttamiseksi. Räsäsen mukaan hallituksen asettama työryhmä ei ole saanut yhtään toimivaa esitystä aikaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut