Perussuomalaiset tekee välikysymyksen energia­politiikasta – Marin: Sodan jälkeen Suomi ei palaa Venäjän kanssa entiseen

Perussuomalaiset eivät torstaina tyytyneet pääministerin ilmoitukseen vaan jättää hallitukselle välikysymyksen.

Ministerit istuivat hallituksen aitiossa eduskunnan täysistunnossa torstaina 8. syyskuuta.

8.9. 18:21

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Venäjän kiristävän Euroopan maita energia­toimitusten kautta tarkoituksellisesti, koska se haluaa murentaa suomalaisten ja eurooppalaisten tukea Ukrainalle.

”Tätä me emme voi hyväksyä”, Marin painotti. Pääministeri antoi torstaina eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin.

Marinin mukaan hallitus on yhä sitoutunut aktiivisesti edistämään ratkaisuja, joilla akuuttiin tilanteeseen saadaan helpotusta ja jotka soveltuvat jäsenvaltioiden erilaisiin tilanteisiin. Valmiita ja yksinkertaisia ratkaisuja ei hänen mielestään kuitenkaan ole olemassa.

”Esillä olleita toimia ovat muun muassa keinot vähentää kaasun hinnan vaikutusta sähkön hintaan, sähköpörssin tarjousten enimmäishinnan alentaminen sekä eurooppalaiset ratkaisut sähkön johdannaismarkkinoiden vakuusvaatimuksiin.”

Marinin mukaan Suomi toimii aktiivisesti vaikuttaakseen erityisesti sähköpörssin tarjousten enimmäishinnan alentamiseen sekä johdannaiskaupan sääntöihin. Hän kuitenkin painottaa, että poikkeuksellisessa tilanteessa mitään vaihtoehtoa ei voi sulkea pois. ”Käyttöön otettavat keinot eivät kuitenkaan saa aiheuttaa uusia suurempia ongelmia markkinoilla kuin mitä niillä pyritään korjaamaan.”

EU:n energianeuvosto ja valtiovarainministerit keskustelevat yhteiseurooppalaisista toimista kokouksissaan perjantaina. Komissiolta odotetaan uusia konkreettisia ehdotuksia lähipäivinä.

Marin painotti jälleen myös, että sodan jälkeen Suomi ei palaa Venäjän kanssa entiseen. ”Venäjä kiristää nyt Eurooppaa energialla, mutta se toimii samalla lyhytnäköisesti. Energia on ase, mutta sitä voi käyttää vain kerran.”

Perussuomalaiset tekee hallitukselle välikysymyksen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta. Välikysymyksestä ilmoitti perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra eduskunnan täysistunnossa torstaina.

Perussuomalaiset eivät tyytyneet

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei tyytynyt Marinin antamaan ilmoitukseen. Hänen mielestään pääministeri ei vastannut kysymyksiin, joita asiasta on esitetty. ”Näistä syistä johtuen perussuomalaiset jättää hallitukselle välikysymyksen.”

Hänen mielestään hallitus ei näytä ymmärtävän vääränlaisten energiapoliittisten ja ilmastopoliittisten toimiensa vaikutusta hintatasoon ja tämän järjestelmän ongelmiin. Sama pätee hänen mukaansa Euroopan tasolla.

”Siitä ei ole mitään epäilystä, etteikö Venäjän hyökkäys olisi tämän akuutin kärjistymisen aiheuttaja, mutta se ei ole näiden kaikkien energiaongelmiemme syy. Tästä syystä myöskään korjauskeinot eivät välttämättä ole toimivia. Pääministeri ei myöskään vastannut Fortumin Uniper-toimintaan ja hallituksen omistajaohjaukseen liittyviin kysymyksiin.”

Lue lisää: Oppositio vaati pääministeriä tilille kesän Uniper-neuvotteluista – Marin: Tuin omistaja­ohjaus­ministerin työtä

Oppositio on jo aiemmin useaan otteeseen moittinut valtion omistajaohjauksen epäonnistuneen Fortumin saksalaista tytäryhtiötä Uniperia koskevassa järjestelyssä. Puolueista on kytketty järjestely osaksi nykyistä energiakriisiä ja haluttu tietää, mitä Suomi asiassa kesällä teki.

Perussuomalaiset on vaatinut selvitystä myös siitä, oliko hallitus päätöksenteon aikana toimintakykyinen pääministerin juhlinnan keskellä.

Heinäkuussa Fortum solmi Saksan valtion kanssa vakauttamispaketin, jonka myötä Saksan valtio hankkii Uniperista 30 prosentin osuuden ja Fortumin osuus yrityksessä laskee 56 prosenttiin lähes 80 prosentista. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan Uniperia 7,7 miljardin euron suuruisella rahoituksella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut