Oppositio vaati pääministeriä tilille kesän Uniper-neuvotteluista – Marin: Tuin omistaja­ohjaus­ministerin työtä

Tuppurainen: Tässä kokonaisuudessa ei tarvittu Suomen veronmaksajien rahaa, ei euron euroa.

Pääministeri Sanna Marin (vasemmalla) puhui eduskunnan täysistunnossa torstaina 8. syyskuuta. Marinin vieressä istuu omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

8.9. 17:26

STT

Kokoomus ja perussuomalaiset vaativat pääministeri Sanna Marinia (sd.) tilille kesän Uniper-neuvotteluista syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla. Perussuomalaiset väläyttivät jopa välikysymyksen tekemistä, jos asiaan ei saada kunnollisia vastauksia torstaina.

Puolueet halusivat tietää, osallistuiko Marin riittävän vahvasti neuvotteluihin suomalaisten veronmaksajien puolesta ja millä viestintä­välineellä hän oli kesällä yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin. Perussuomalaiset vaativat lisäksi hallitusta vastaamaan, onko se valmis vetäytymään ilmastopolitiikasta tässä tilanteessa.

”Olen ollut yhteydessä puhelimitse, viestillä, joka on valmisteltu yhteistyössä omistajaohjauksen kanssa. Mitä tulee ilmastopolitiikkaan, ei, hallitus ei pakita ilmastopolitiikasta. Päin vastoin, nyt me tarvitsemme entistä vahvemmin vihreää siirtymää”, Marin vastasi.

Hän sanoi Suomen hallituksen tukeneen omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) neuvottelujen aikana ja kertoi antaneensa myös itse tämän työlle tukea.

Fortum solmi heinäkuussa Saksan valtion kanssa vakauttamispaketin, jonka myötä Saksan valtio hankkii Uniperista 30 prosentin osuuden ja Fortumin osuus yrityksessä laskee 56 prosenttiin lähes 80 prosentista. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan Uniperia 7,7 miljardin euron suuruisella rahoituksella.

Saksaa edusti viranhaltijataso

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen sanoi Saksan neuvotelleen korkeimmalla tasolla, mihin Tuppurainen vastasi, että Saksan hallitusta neuvotteluissa edusti viranhaltijataso. ”Poikkeuksena ne neuvottelut, joita allekirjoittanut kävi oman ministerikollegansa kanssa.”

Tuppurainen sanoi myös, että Fortum sopi heinäkuussa Saksan hallituksen kanssa Uniperin vakauttamispaketista. Suomen hallitus osallistui neuvotteluihin Fortumin enemmistöomistajana, mutta pääasiallisesti neuvotteluita kävi hänen mukaansa Fortum Saksan hallituksen edustajien kanssa,

”Tässä kokonaisuudessa ei tarvittu Fortumin pääomitusta Uniperille eikä Suomen veronmaksajien rahaa, ei euron euroa. Saksa maksoi, Saksa kattoi näitä tappioita.”

Keskustelu energiapolitiikasta jatkuu eduskunnassa kyselytunnin jälkeen, kun Marin antaa aiheesta pääministerin ilmoituksen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut