Energiayhtiöiden mittava lainapaketti saa oppositiosta tukea – Uniper-järjestely kuitenkin hiertää

Eduskunnassa on keskusteltu tiistaina energiasta. Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Tytti Tuppuraisen mukaan Fortumia ei saa ajaa polvilleen.

6.9. 16:21

STT

Oppositiopuolueista heruu tukea hallituksen energiayrityksille ehdottamalle laina- ja takauspaketille. Eduskunta kokoontui syksyn ensimmäiseen eduskuntakeskusteluun tiistaina.

Hallitus esittää eduskunnalle enintään kymmenen miljardin euron laina- ja takausohjelmaa energia-alalle. Myös valmisteilla olevat EU-tason toimet saivat kannatusta hallituksen vuoden kolmatta lisätalousarviota koskevassa lähetekeskustelussa. Samaan aikaan ministereiltä vaadittiin vahvaa Suomen edun ajamista EU-pöydissä.

Lue lisää: Hallitus julkaisi energiayhtiöiden hätä­rahoituksen tiukat ehdot: Tukeen turvautuville korkea korko, bonuksia ja osinkoja ei saa jakaa

”Pitää olla oma-aloitteinen”, patisti muun muassa talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Etenkin kristillisdemokraateista ja perussuomalaisista moitittiin valtion omistajaohjauksen epäonnistuneen Fortumin saksalaista tytäryhtiötä Uniperia koskevassa järjestelyssä. Puolueet kytkivät järjestelyn osaksi nykyistä energiakriisiä ja halusivat tietää, mitä Suomi asiassa kesällä teki.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen peräänkuulutti eduskuntakeskustelua tapaus Uniperin hoitamisesta viimeistään torstaina pääministerin energiapolitiikan ilmoituksen yhteydessä. ”Miten suurelta osin nyt tehtävä päätös johtuu siitä, miten tämä Uniper-kokonaisuus on Suomessa hoidettu”, Räsänen kysyi.

Lue lisää: Saarikko puolustaa miljardien laina­pakettia energia­yhtiöille: Vaarana sähkön­tuottajien konkurssi­aalto

Fortumin oltava toimintakykyinen

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastasi opposition moitteisiin sanomalla, että Saksa rahoittaa Uniperia ja Uniperin vakuusvaatimukset.

”Siinä tänään julkistetussa valtion omistajapäätöksellä tehdyssä Solidiumin kautta toteuttavassa lainajärjestelyssä Fortumille on kysymys meidän suomalaisten omistaman Fortumin tilanteen ottamisesta haltuun”, Tuppurainen sanoi.

Lue lisää: Valtio heittää Fortumille pelastusrenkaan – yhtiö sopi 2,35 miljardin siltarahoituksesta yli 14 prosentin korolla

Tiistaina kerrottiin, että Fortum saa mahdollisuuden lainata valtion pörssiomistuksia hallinnoivalta Solidiumilta 2,35 miljardia euroa yhdeksi vuodeksi.

”Me emme voi antaa tilanteen mennä niin pahaksi, että Putinin käynnistämä sota ajaisi Fortuminkin polvilleen. Meidän pitää huolehtia, että tämä kolmanneksesta Suomen sähkön tuotannosta vastaava yhtiö on toimintakykyinen. Järjestelmä on tehty aikataulun vuoksi erillisenä tästä muusta kansallisesta ratkaisusta, mutta sen ehdot ovat pääasiassa samat.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut