Saarikko puolustaa miljardien laina­pakettia energia­yhtiöille: Vaarana sähkön­tuottajien konkurssi­aalto

”Ehdot ovat myrkkypillerin kaltaiset näille yhtiöille”, valtiovarainministeri sanoi.

Pääministeri Sanna Marinin (vasemmalla) mukaan EU-komissiolta odotetaan nyt konkreettisia ehdotuksia energiakriisin selättämiseksi. Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko kuvattiin eduskunnassa tiistaina 6. syyskuuta.

6.9. 15:48

STT

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolusti hallituksen esittämää kriisipakettia energiayhtiöille eduskunnan ensimmäisessä täysistunnossa tiistaina.

Hallitus esittää eduskunnalle enintään kymmenen miljardin euron laina- ja takausohjelmaa energia-alalle. Saarikon mukaan se tarvitaan, sillä sähköntuottajien markkinaehtoinen rahoitus voi tyrehtyä ja yhtiöt ajautua kassakriisiin.

”Tämä voi pahimmillaan johtaa sähköntuottajien konkurssiaaltoon”, hän sanoi.

Lue lisää: Hallitus esittää 10 miljardin euron hätä­rahoitusta energia­yhtiöille – Fortum kehui pyrkimyksiä

Saarikon mukaan ongelmien leviämisen riski sähkön johdannaispörssin kautta on todellinen, ja siksi myös Ruotsi päätyi viikonloppuna toimimaan johdannaismarkkinan selvityskeskuksen kotimaana. ”Jos yksi sähköyhtiö ei pysty kattamaan vakuusvaatimuksia, pyritään puuttuva käteisvaje kattamaan pörssin vararahastosta.”

Rahasto on hänen mukaansa kuitenkin verrattain pieni verrattuna miljardiluokan käteisvakuuksiin, joten jos ja kun vararahasto ei riittäisi, pörssin muut osapuolet eli käytännössä kaikki muut sähköyhtiöt joutuisivat kattamaan kaatuneen yhtiön vastuut, hän sanoi.

”Tämä on se dominoefekti, joka voisi ajaa kaikki johdannaispörssin toimijat pahoihin vaikeuksiin, ei vain suomalaiset vaan myös muut yhtiöt.” Siksi Suomi ei voinut jäädä odottamaan EU-tason ratkaisua kriittisen kansallisen infran turvaamiseen liittyvissä ongelmissa, Saarikko totesi.

Aina yli 10 prosentin korolla

Saarikko totesi, että lainaehdot hallituksen laina- ja takaus­ohjelmassa ovat ankarat. Hän sanoi, että jo lainan nostamisesta valtio päätyy kyseisen tahon omistajaksi.

”Tämä on raskas ja poikkeuksellinen ehto”, hän sanoi.

Hän korosti, että kaikissa olosuhteissa laina on lisäksi aina yli 10 prosentin korolla toteutettava. ”Nämä ovat myrkkypillerin kaltaiset ehdot näille yhtiöille.”

Lue lisää: Hallitus julkaisi energiayhtiöiden hätä­rahoituksen tiukat ehdot: Tukeen turvautuville korkea korko, bonuksia ja osinkoja ei saa jakaa

Komissioon kohdistuu odotuksia

Tällä viikolla energiakriisiä käsitellään myös EU:n tasolla, kun energiaministerit ja valtiovarainministerit kokoontuvat.

”Odotamme komissiolta konkreettisempia ehdotuksia, millä tavalla yhdessä tästä kriisistä pääsemme ulos. Tarvitsemme nopeasti välineitä hinnan laskemiseksi niin, että kuluttajat, yritykset ja eurooppalainen teollisuus tässä tilanteessa pärjäävät”, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.).

Torstaina pääministeri antaa ilmoituksen, jonka yhteydessä Marinin mukaan keskustellaan koko eurooppalaisesta energiamarkkinasta ja kaikista ilmiöistä, jotka tilanteeseen kytkeytyvät.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut