Olkiluoto 3 -reaktorin tehon nostolle lupa säteilyturva­keskukselta

Luvan saatuaan Teollisuuden Voima nostaa reaktorin tehon portaittain 60 prosentista täyteen 4 300 megawatin lämpötehoon.

Olkiluoto 3 on kuvassa oleva kupolikattoinen rakennus. Kuva on otettu 8. elokuuta.

6.9. 13:01

Aamulehti

Säteilyturvakeskus (STUK) on myöntänyt luvan Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin tehon nostolle yli 60 prosenttiin sen täydestä tehosta. STUK hyväksyi Teollisuuden Voima oyj:n (TVO) lupahakemuksen 6.9.2022, säteilyturvakeskus tiedottaa.

Luvan saatuaan TVO nostaa reaktorin tehon portaittain 60 prosentista täyteen 4 300 megawatin lämpötehoon. Tehon noston aikana laitostoimittaja ja TVO varmistavat, että laitos toimii suunnitellusti myös näillä tehoilla. STUK valvoo tehon nostoa paikan päällä.

Säteilyturvakeskuksessa OL3:n valvonnasta vastaavan projektipäällikkö Essi Vanhasen mukaan tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että Suomen uusin ydinvoimalaitosyksikkö on toiminut turvallisesti ja laitoksen tehon nostoa voi jatkaa koekäyttösuunnitelmien mukaisesti.

Käyttöönottokokeet viivästyivät, kun reaktorin turbiinipuolen välitulistimesta löydettiin toukokuussa höyryn ohjauslevyistä irronneita osia. Korjausten ja tarkistusten jälkeen TVO toimitti Säteilyturvakeskukselle selvityksen, jonka mukaan ydinturvallisuus ei tapahtuman takia ole vaarantunut ja laitoksen käyttöönottoa on turvallista jatkaa.

Kun reaktorin tehoa oltiin nostamassa korjausseisokin jälkeen, TVO ja laitostoimittaja havaitsivat, että laitoksen käyttöautomaation ohjelmisto piti vielä päivittää. TVO toimitti Säteilyturvakeskukselle selvityksen asiasta, ja päivityksen jälkeen TVO ja laitostoimittaja jatkoivat koekäyttöjä suunnitelmien mukaisesti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut