Pääministeri antaa ilmoituksen energiapolitiikasta torstaina

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa. Puheenjohtaja Vanhanen arvioi, että yksi kiihkeimmistä keskusteluista käydään ensi vuoden budjetista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä sunnuntaina 4. syyskuuta. Valtioneuvosto esittää eduskunnalle 10 miljardin euron valtuutusta, jonka pohjalta valtio voi myöntää energiayhtiöille lainoja ja takauksia.

6.9. 12:19

Helsinki

Puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) antaa pääministerin ilmoituksen energiapolitiikasta torstaina eduskunnassa. Vanhanen kertoi asiasta eduskunnassa syksyn ajankohtaisia asioita koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvosto kertoi jo eilen, että Marin antaa ilmoituksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin. Tuolloin ajankohta ei ollut vielä tiedossa.

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa tänään jälleen kesätauon jälkeen.

Vanhanen ennakoi, että yksi kiihkeimmistä keskusteluista käydään todennäköisesti ensi vuoden budjetin lähetekeskustelusta. Se alkaa eduskunnassa 20. syyskuuta.

Energiapaketti heti keskusteluun

Työ alkaa tällä viikolla energiapolitiikkaan painottuen. Eduskunta saa heti alkuun käsiteltäväkseen hallituksen kymmenen miljardin euron laina- ja takauspaketin energiayrityksille. Lähetekeskustelu asiasta käydään jo tänään.

Eduskunta pyrkii käsittelemään esityksen pitkälti tällä viikolla. Lopullinen täysistuntokäsittely on näillä näkymin ensi viikon tiistaina.

Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksen 10 miljardin euron valtuutuksesta, jonka pohjalta valtio voi myöntää energiayhtiöille lainoja ja takauksia.

Mietinnön valmisteleva valtiovarainvaliokunta aloittaa asiantuntijakuulemiset tänään jo ennen täysistuntoa.

Vanhasen mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa myös tällä viikolla kiistellyn yrittäjien eläkelakia koskevan YEL-uudistuksen käsittelyn.

Syyskuussa vielä ennen budjetin lähetekeskustelua isoina teemoina ovat Vanhasen mukaan asuntopolitiikka, ilmasto- ja energiapolitiikka liittyen hiilineutraalisuustavoitteeseen ja tasa-arvopolitiikka.

Uusia lakiesityksiä enää marraskuussa

Kevään jäljiltä valiokunnissa on 39 hallituksen käsittelemätöntä esitystä kesken. Niiden lisäksi hallitus on ilmoittanut tulevan vielä yli 200 hallituksen esitystä, joista vajaa puolet liittyy budjettilakeihin.

”Taso vasta edellisten vaalikausien tasoa tälle viimeiselle vuodelle”, Vanhanen sanoo.

Kansalaisaloitteitakin on valiokunnissa kesken 21, ja niitä voi tulla vielä joitakin lisää.

Hallituksen viimeistenkin lakiesitysten on oltava eduskunnassa 17. marraskuuta mennessä, jotta ne ehtivät käsittelyyn vielä vaalikauden aikana.

Syysistuntokausi jatkuu suoraan eduskuntavaaleihin asti. Nykyinen istuva eduskunta on toiminnassa tarvittaessa siihen asti, kun vaalitulos 5. huhtikuuta vahvistetaan.

Kaikki toiminnot pyörivät Eduskuntatalolla normaalisti. Eilen järjestettiin kolmen vuoden pandemiatauon jälkeen myös avointen ovien päivä, jonka aikana Eduskuntatalossa kävi yli 800 vierasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut