Valtaosa vanhuuseläkkeellä olevista kokee taloudellisen tilanteensa hyväksi

Yksin ja vuokralla asuminen sekä heikko terveys horjuttavat pienituloisen vanhuus­eläkeläisen talous­tilannetta entisestään. Eläketurvakeskus tutki vanhuuseläkkeellä olevien toimeentulon kehitystä vuosilta 2017 ja 2020.

Nainen käyttää tablettia Espoossa 26. kesäkuuta 2019.

6.9. 8:49

Helsinki

Valtaosa vanhuuseläkkeellä olevista kokee taloudellisen tilanteensa hyväksi. Silti useammalla kuin joka viidennellä on pitkittyneitä vaikeuksia toimeentulossa, kertoo Eläketurvakeskus (ETK).

Liisa-Maria Palomäki Eläketurvakeskuksesta kertoo tiedotteessa, että viime aikoina kiihtynyt hintojen nousu vaikuttaa myös eläkeläisten toimeentuloon erityisesti heillä, joilla taloudellinen tilanne on heikompi ja liikkumavara vähäistä.

ETK on tutkinut vanhuuseläkkeellä olevien toimeentuloa vuosien 2017 ja 2020 välillä. Seuranta-aineiston avulla noin 1 400 vanhuuseläkeläisen kokemuksia toimeentulosta on voitu tarkastella ensi kertaa kahtena ajankohtana. Vastaajat olivat 63–85-vuotiaita vuonna 2017.

Lähes 60 prosenttia vanhuuseläkeläisistä koki toimeentulonsa helpoksi molempina vuosina, mutta yli 20 prosenttia vastasi kummankin vuoden olleen taloudellisesti vaikeita. Lisäksi vuosien aikana noin 15 prosentilla vastaajista toimeentulo muuttui helpoksi, kun noin neljällä prosentilla toimeentulo vaikeutui.

Aiempi elämänkulku heijastuu eläkevaiheeseen

Palomäen mukaan heikommin toimeentulevat ryhmät kokivat muutoksia toimeentulossa muita useammin.

”Tämä voi kertoa kapeasta taloudellisesta liikkumavarasta, jossa pienetkin muutokset menoissa tai tuloissa voivat heijastua helposti kokemuksiin”, Palomäki arvioi.

Talousvaikeuksien pitkittyminen on keskimääräistä yleisempää pienituloisilla, vuokralla asuvilla, yksin asuvilla sekä terveytensä huonoksi kokevilla.

”Esimerkiksi vuokralla asuvista ja terveytensä heikoksi kokevista noin puolella oli pitkittyneitä vaikeuksia saada rahat riittämään tavanomaisiin menoihin kumpanakin vuonna”, tutkimusosaston osastopäällikkö Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksesta toteaa.

Koronapandemia heikensi toimeentuloa vain suhteellisen harvalla eli noin seitsemällä prosentilla tutkimukseen syksyllä 2020 vastanneista. Seurantatutkimuksen perusteella vanhuuseläkeläisten aiempi elämänkulku heijastuu eläkeajan toimeentulokokemuksiin.

”Työuran aikana karttunut korkeampi eläke ja omistusasuminen ovat resursseja, jotka näkyvät pysyvämpänä taloudellisena hyvinvointina eläkeaikana”, Kuivalainen sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut