THL: Kokaiinin käyttö on lisääntynyt Tampereella: ”Käyttö ei ole enää olematonta”

Tulosten perusteella Tampereella amfetamiinin käyttömäärät ovat vähentyneet, mutta kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti kuluneen kesän aikana.

Kokaiinin käyttö on edelleen lisääntynyt Suomessa erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta sen käyttö on kasvussa myös Tampereella.

2.9. 7:11 | Päivitetty 2.9. 13:44

Kokaiinin käyttö on edelleen lisääntynyt Suomessa erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta sen käyttö on kasvussa myös Tampereella, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksesta.

THL tutki huumeidenkäytön yleisyyttä jätevesien perusteella 27 kaupungissa ja niiden lähialueilla tämän vuoden maaliskuussa. Tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä. Lisäksi Helsingin, Tampereen ja Turun osalta jätevesitutkimuksen tuloksia on tältä vuodelta elokuun loppupuolelle asti.

Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, joten niiden tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä.

”Tilanne on Tampereella sama kuin muissa suurimmissa kaupungeissa, eli amfetamiinin käyttömäärät ovat vähentyneet, mutta kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti kesän aikana”, kertoo THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar.

Tutkimuksen mukaan kokaiinin käyttö oli yleisintä jätevesitutkimuksessa mukana olleista kaupungeista Helsingissä. Seuraavaksi eniten sitä käytettiin Espoossa ja Lahdessa.

Tutkimuksen mukaan kokaiinia käytetään merkittävästi myös muissa eteläisen Suomen kaupungeissa. Tamperetta pohjoisempana sen käyttö puolestaan on THL:n mukaan vähäisempää.

”Tilanne ei ole hälyttävä”

Tampereella jatkuva reaaliaikainen jätevesitutkimus alkoi vuonna 2020, ja verrattuna sen aikaisiin lukuihin nykyinen kokaiininkäyttö on lähes nelinkertaistunut.

Gunnar korostaa, että Tampereella kokaiinin käyttö on kuitenkin kaukana pääkaupunkiseudusta, jossa kokaiinin viikonloppukäyttö on nyt tutkimuksen mukaan ensimmäistä kertaa ylittänyt amfetamiinin.

Tampereen lähtötaso 10 milligramma tuhatta ihmistä kohti on erittäin alhainen verrattuna Helsinkiin, jossa vastaava luku oli noin kymmenkertainen vuonna 2020, Gunnar kertoo.

”Tilanne ei ole hälyttävä Tampereen osalta. Kokaiinin käyttö ei kuitenkaan ole enää olematonta kuten kansallisen jätevesitutkimuksen alkaessa vuonna 2012.”

Amfetamiinin käyttö laskussa

Huumeiden jatkuvan jätevesiseurannan tulokset kertovat, että vaikka amfetamiinin käyttö on Tampereella vähentynyt, kuten koko maassa, sitä käytetään edelleen laajasti. Sen käyttömäärät ovat kuitenkin tippuneet selvästi huippuvuosista 2020–2021.

”Amfetamiinin käyttö lähti laskuun lainvalvontaviranomaisten laajojen huumetakavarikkojen ja kiinniottojen jälkeen keväällä 2021, eikä ole sen jälkeen palautunut ennätykselliselle tasolle. Kokaiinin saatavuus on puolestaan kasvanut ylipäätään koko Euroopassa ja se heijastuu myös Suomeen”, Gunnar sanoo.

Myös ekstaasin käyttö on tutkimuksen mukaan vähentynyt Tampereella.

Muuntohuumeita havaitaan yhä vähän

Muuntohuumeita todetaan jätevesitutkimuksissa pieniä määriä säännöllisesti vain pääkaupunkiseudulla sekä sen läheisyydessä Vihdin Nummelan puhdistamon alueella.

Maaliskuussa muuntohuumeita havaittiin lisäksi Kokkolasta, Vaasasta, Seinäjoelta, Pietarsaaresta ja Savonlinnasta kerätyissä näytteissä. Todetut määrät olivat näissä kaupungeissa pääkaupunkiseutua suuremmat.

Muuntohuumeiden kohdalla alueelliset ja ajalliset vaihtelut käytössä ovat THL:n mukaan selvästi perinteisempiä huumausaineita suurempia.

Päivitys 2.9.2022 kello 13.44: Uutisesta poistettu graafi.

Päivitys 2.9.2022 kello 10.03: Päivitetty uutista ja jutun rakennetta kauttaaltaan Teemu Gunnarin haastattelulla.

Päivitys 2.9.2022 kello 7.31: Lisätty uutiseen THL:n yksikön päällikön Teemu Gunnarin kommentteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut