Hallitus laskee sähkön arvon­lisä­veroa – katso laskurista, paljonko säästät sähkö­laskussa

Hallituksen suunnittelema alv-alennus pienentäisi kotitalouksien sähkölaskua kulutuksesta riippuen vuositasolla muutamista kympeistä satoihin euroihin.

Arvonlisäveroa peritään paitsi sähköenergiamaksusta ja sähkönjakelusta myös erillisestä sähköverosta. Sähkön arvonlisävero alenee määräaikaisesti kymmeneen prosenttiin.

1.9. 14:04 | Päivitetty 1.9. 16:47

Hallitus on päättänyt laskea sähkön arvonlisäveron määräaikaisesti kymmeneen prosenttiin. Nyt sähkön arvonlisävero on 24 prosenttia. Arvonlisäveron alennus koskee joulu–huhtikuuta.

Arvonlisäveroa peritään paitsi sähköenergia­maksusta ja sähkönsiirrosta myös erillisestä sähköverosta, jota maksetaan kulutuksen mukaan. Arvonlisävero on siis osin veroa veron päälle. Sähkönsiirron sekä sähköveron osalta arvonlisävero pysyy 24 prosentissa. Jutun laskurissa laskelmat oli alun perin tehty virheellisesti niin, että alv-alennus olisi koskenut koko sähkölaskua. Laskuri näytti liian suuria hinnanalennuksia. Virhe on korjattu.

Hallituksen suunnittelema alv-alennus pienentää kotitalouksien sähkölaskua yhteensä joulu–huhtikuussa muutamista euroista satoihin euroihin riippuen kulutuksesta. Alla olevalla laskurilla voit arvioida, paljonko se pienentäisi omaa sähkölaskuasi. Laskurin oletuksena on, että veroalennus siirtyisi kokonaisuudessaan kuluttajan sähkölaskuun.

Lue lisää: Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeesi: Uusi tuki sähkön hinnan­noususta kärsiville, päiväkotimaksut laskevat, joulukuussa ylimäräinen lapsilisä – katso tästä kootut tiedot

ARVONLISÄVEROALENNUS on vain yksi keinoista, joilla hallitus aikoo tukea inflaation ja sähkön hinnan nousun takia ahdinkoon joutuvia suomalaisia.

Hallitus päätti torstaina päättyneessä budjettiriihessään myös kahdesta uudesta tuesta ihmisille, joiden sähkölasku kallistuu merkittävästi.

Toinen niistä on määräaikainen verovähennys tuloveroon. Se voitaisiin tehdä tietyin ehdoin sähkölaskun perusteella. Vähennykseen tulee omavastuuosuus eli sitä saisi vasta, kun lasku nousee varsin suureksi.

Ne vähävaraiset, joille verovähennyksestä ei olisi apua, voisivat hakea kallistuneen sähkölaskun perusteella toimeentulotuen tyyppistä rahaa.

Molempien kustannuksiksi valtiolle arvioidaan yhteensä 600 miljoonaa.

Oikaisu 1.9. kello 16.47: Jutussa ja laskurissa kerrottiin ensin virheellisesti, että arvonlisäveron alennus koskisi sekä sähköenergiamaksua, sähkönsiirtoa että sähköveroa. Se koskee kuitenkin vain sähköenergiamaksua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut