Juko ja Teollisuusliitto hoitajien lakoista: ”Me emme koskaan vaarantaisi ihmisten henkeä”

Teollisuusliitossa ja Jukossa pelätään, että liian järeät lakot voivat saada päättäjät pohtimaan lakko-oikeuden rajoittamista.

Jukon Maria Löfgren ja Teollisuusliiton Riku Aalto.

31.8. 18:00

Muissa työntekijäjärjestöissä seurataan huolestuneina hoitajien kärjistyvää työ­taistelua. Tehy ja Super uhkaavat kolmessa kaupungissa teho-osastoja lakoilla, jotka muun muassa potilasturvallisuutta valvovan Valviran mukaan vaarantaisivat potilaiden hengen.

Suuren työntekijäliiton Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja julkisalan korkea­koulutettuja edustavan Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren eivät halua ottaa suoraan kantaa hoitajaliittojen toimintaan. Molemmat kuitenkin toteavat, etteivät heidän edustamansa järjestöt toimisi vastaavalla tavalla.

”Jokainen joutuu vastuullisuuden omalla kohdallaan arvioimaan. Me olemme arvioineet niin, että rajaamme lakkojen ulkopuolelle kaikki sellaiset tehtävät, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle tai omaisuudelle. Me emme koskaan vaarantaisi ihmisten henkeä”, Jukon Löfgren sanoo. Juko edustaa muun muassa lääkäreitä.

Teollisuusliiton Aalto sanoo, ettei liitto missään nimessä halua työtaistelutoimillaan aiheuttaa pysyvää vahinkoa.

”Me rajaamme aina lakon ulkopuolelle sellaiset toimet, jotka voivat vaarantaa joko terveyttä tai koneita ja laitteita. Eli emme riko firman vehkeitä ja tai jätä tekemättä sellaista työtä, jolla olisi suora vaikutus jonkun henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Ei meillä kukaan halua ottaa itselleen sellaista vastuuta, että lakko aiheuttaa tapaturmia tai muuta tällaista terveyteen osuvaa vahinkoa.”

Sekä Löfgren että Aalto pelkäävät, että liian järeät työtaistelutoimet voivat saada poliitikot pohtimaan lakko-oikeuden rajoittamista.

”Jos työmarkkinoiden totuttuja pöytätapoja ruvetaan kyseenalaistamaan, voidaan joutua arvioimaan koko työmarkkinajärjestelmän tilaa. Olen huolissani siitä, että kun tilanne näyttää kärjistyvän ja tässä henki ja terveys ovat tulossa uhatuiksi, niin päättäjät voivat katsoa, että jotain täytyy järjestelmälle tehdä”, Löfgren sanoo.

Aallon mukaan lakkoasetta tulee aina käyttää harkiten.

”Jos ylimitoittaa lakkoaseen käytön, sillä voi olla lainsäädännöllisiä vaikutuksia.”

Tehy ja Super kuuluvat toimihenkilöiden keskusjärjestöön STTK:hon. HS:n tietojen mukaan hoitajaliittojen toiminta jakaa voimakkaasti mielipiteitä myös keskusjärjestön sisällä.

Järjestön puheenjohtaja Antti Palola ei halua ottaa asiaan kantaa. Hän kommentoi hoitajaliittojen työtaisteluita vähäsanaisesti.

”Laillinen lakko on perusoikeus. Jokainen järjestö on asettanut omat neuvottelu­tavoitteensa liittokierroksella ja pyrkii kaikin mahdollisin keinoin pääsemään niihin. Toivon, että sovittelu etenisi, ratkaisu saavutettaisiin ja suunnitellut työtaistelut vältettäisiin”, Palola sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut