Tampereen kouluissa aloitti syyslukukauden noin 90 ukrainalaista – Lukion rehtori: ”He ovat iloisia ja hyväntuulisia nuoria”

Tampereen lyseon lukiossa panostetaan siihen, että Ukrainasta tulleilla on nuorten yhteisö ja hyvä arki. Koko maassa perusopetuksessa ja siihen valmistavassa opetuksessa on tällä hetkellä 68 prosenttia vastaanottojärjestelmän piirissä olevista 7–15-vuotiaista.

Aamulehti vieraili maaliskuussa 2022 Tamperella Pellervon koulutalossa, missä joukko ukrainalaislapsia oli aloittanut valmistavan opetuksen.

31.8. 15:52 | Päivitetty 31.8. 22:01

Aamulehti

Tampereen peruskouluissa ja yhdessä lukiossa on aloittanut tänä syksynä opintonsa noin 90 Ukrainasta Suomeen saapunutta lasta ja nuorta. Alakoululaisia ilmoittautui opetukseen 48 ja yläkoululaisia 36. Lukio-opinnot aloitti seitsemän nuorta.

Tampereen kaupungin perusopetuksen johtaja Kristiina Järvelä sanoo, että määrä elää jonkin verran jopa viikoittain, kun osa palaa takaisin kotimaahan ja uusia saapuu.

Ala- ja yläkoululaiset opiskelevat valmistavissa ryhmissä, joissa on muistakin maista Suomeen muuttaneita. Tällainen ryhmä löytyy ainakin Sammon koulusta Kalevasta, Vuoreksesta, Hervannasta, Juhannuskylästä ja Hatanpäältä.

Valmistavia ryhmiä on Järvelän mukaan perustettu niihin kaupunginosiin, joissa oppilaat asuvat.

"Olemme yrittäneet sanoa maahantulijoille, että kannattaa osallistua valmistavaan opetukseen. Olisi tärkeää myös sosiaalisen elämän kannalta, ettei pelkästään jää kotiin tekemään kotimaan etäopetusta.”

Lukio-opinnot englannin kielellä

Lukiota käyvät ukrainalaisnuoret opiskelevat Tampereen lyseon lukiossa eli Rellussa. Osa ehti käydä koulua Ukrainassa 9 vuotta ja osa 10 vuotta.

Rellussa he opiskelevat IB-lukioon valmistavalla luokalla samassa ryhmässä muiden IB-tutkintoon tähtäävien opiskelijoiden kanssa. Opetus on englannin kielellä.

”He ovat iloisia ja hyväntuulisia nuoria, ja sopeutuneet hyvin porukkaan. Rellun opiskelijat ovat ottaneet heidät oikein hyvin vastaan", sanoo rehtori Jaana Nieminen.

Ukrainalaisopiskelijat suorittavat samoja kursseja kuin muutkin opiskelijat ja ovat saaneet käyttöön henkilökohtaiset tietokoneet ja muut opiskeluvälineet.

”Arvosanat eivät ole tässä oleellisinta meidän mielestä. Toki he tulevat saamaan arvioinnin, mutta tänä syksynä panostamme siihen, että heillä on nuorten yhteisö, jossa he voivat toimia ja arki, jota voivat elää.”

Seitsemästä ukrainalaisopiskelijasta yksi aloitti keväällä ja loput kuusi nyt elokuussa. Yksi harkitsee siirtymistä ammattiopintoihin.

Tuhansia oppilaita koko maassa

Koko maassa varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa aloitti syyslukukauden alussa lähes 5 600 ukrainalaista, kertoo Opetushallitus.

Luvut ovat nousseet kevään ja elokuun alun tiedoista, jolloin kouluissa ja oppilaitoksissa oli kirjoilla noin 3 500 ukrainalaista.

Eniten osallistuvien määrät ovat kasvaneet esi- ja perusopetuksessa sekä perusopetukseen valmistavassa opetuksessa. Suurin ryhmä on näistä jälkimmäisin. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa on nyt noin 3 700 ukrainalaista. Heitä oli elokuun alussa noin 3 000. Esiopetuksessa ukrainalaisia on 270 ja perusopetuksessa noin 370 ukrainalaislasta ja -nuorta.

Perusopetuksessa ja siihen valmistavassa opetuksessa on tällä hetkellä 68 prosenttia Maahanmuuttoviraston (Migri) vastaanottojärjestelmän piirissä olevien 7–15-vuotiaiden ukrainalaisten lasten ja nuorten määrästä. Osuus ei kerro suoraan sitä, kuinka iso osa Ukrainasta paenneista on Suomessa koulussa, sillä kaikki maahan tulleet ukrainalaiset eivät ole vastaanottojärjestelmän piirissä, mutta voivat silti olla suomalaisessa koulussa.

Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa kirjoilla olevista ukrainalaisista raportoi tällä hetkellä 207 kuntaa.

Kunnat ja muut varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjät ovat tiedotteen mukaan tehneet ahkerasti töitä mahdollistaakseen Ukrainasta paenneiden lasten ja nuorten pääsyn varhaiskasvatukseen, kouluihin ja oppilaitoksiin. Valtion tasolla opetus- ja kulttuuriministeriö, sisäministeriö, Migri sekä Opetushallitus ovat tehneet samaan tähtäävää yhteistyötä.

Opetushallitus seuraa säännöllisesti koulutien aloittavien ukrainalaisten määrää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut