Tasoristeyksissä 33 kuolemaan johtanutta onnettomuutta 10 vuodessa – turvalaitteet puuttuivat lähes kaikista onnettomuusristeyksistä

Suurimmalle osalle risteys oli ollut tuttu, ja oli uskottu, ettei vähäliikenteisellä radalla junaa tule.

Pohjanmaalla Kaskisissa tapahtui ratatyökoneen ja koulubussin välinen törmäys tasoristeyksessä aamulla 5. lokakuuta 2021. Onnettomuudessa kaksi ihmistä loukkaantui vakavammin ja kymmenen ihmistä lievästi.

30.8. 16:51

Helsinki

Vuosikymmenen aikana 2011–2020 rautateiden tasoristeyksissä tapahtui 33 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta, tiedottaa Onnettomuustietoinstituutti.

Onnettomuuksissa kuolleista 40 ihmisestä noin neljännes oli matkustajia ja loput kolme neljännestä kuljettajia. Kuljettajista reilu kolmannes oli yli 65-vuotiaita ja vain yksi ajoi alkoholin vaikutuksen alaisena.

Useimmiten ajoneuvon kuljettaja ei ollut huomannut saapuvaa junaa tai huomasi sen liian myöhään. Lisäksi risteyksissä oli havainnointia vaikeuttavia näköesteitä, kuten pensaita tai puita.

Suurimmalle osalle kuljettajista onnettomuuspaikka oli ollut tuttu. Havainnointia arvioitiin heikentäneen luotto siihen, ettei vähäliikenteisessä risteyksessä ollut tulossa junaa.

Varoituslaitteet parantaisivat turvallisuutta

Kaikista 33 onnettomuusristeyksestä neljässä oli varoituslaitteet eli puolipuomi, varoitusvalo ja äänimerkki. Jokaisessa näistä kuljettaja ajoi päin alhaalla ollutta puomia ja päätyi raiteille. Lisäksi yhdessä risteyksessä oli varoitusvalo ja äänimerkki muttei puomia.

Kaikista muista risteyksestä puuttuivat kaikki varoituslaitteet.

Tutkijalautakuntien mukaan risteykset tulisi poistaa kokonaan, tai jos se ei ole mahdollista, turvallisuutta tulisi parantaa asentamalla varoituslaitteet. Lisäksi tulisi suurentaa risteyskulmia, rakentaa odotustasanteita ja parantaa näkemistä.

Tasoristeysonnettomuudet ovat toiseksi suurin kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien ryhmä raideliikenteessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut