Turkin, Suomen ja Ruotsin neuvottelut ovat päättyneet – "Neuvottelut käytiin rakentavassa hengessä”

Ulkoministeriö kertoo tapaamisesta hyvin niukasti. Ministeriön tiedotteen mukaan maat jatkavat tapaamisia syksyn aikana.

26.8. 15:59 | Päivitetty 26.8. 16:40

Turkin, Suomen ja Ruotsin väliset virkamiesneuvottelut Vantaalla Königstedtin kartanolla ovat päättyneet, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan.

”Kokouksessa keskusteltiin konkreettisista askelista yhteisymmärrys­asiakirjan toimeen­panemiseksi ja sovittiin, että mekanismi jatkaa kokoontumista asiantuntija­tasolla syksyn aikana”, ulkoministeriö kertoo varsin niukassa tiedotteessaan tapaamisesta.

HS:n tietojen mukaan valtion edustuskartanossa käydyt keskustelut liikkuivat erityisesti terrorismin ympärillä.

Edellisen kerran Suomen ja Ruotsin virkamiehet ovat neuvotelleet Turkin kanssa alkukesästä, kun maat yrittivät vakuuttaa Turkin hyväksymään niiden kutsumisen sotilasliitto Naton jäseniksi.

Tuolloin keskustelut keskittyivät lähinnä siihen, että Suomi yritti oikoa erilaisia Turkin väärinkäsityksiä ja samalla selvittää, mikä Turkki todellisuudessa Suomelta vaatii.

Tällä kertaa HS:n tietojen mukaan keskusteluissa vallitsi ymmärtävämpi ilmapiiri. Aiheet olivat kuitenkin pitkälti samat. Turkin kanssa käytiin läpi Suomen ja Ruotsin terrorismi­lainsäädäntöä ja kerrottiin Suomen lainsäädännön viimeaikaisista kiristyksistä.

Vaikka keskustelujen painopiste olikin terrorismissa, myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointi Turkissa nousi esille. Päätöksen ratifioinneista tekee kuitenkin Turkin parlamentti, ei maan virkamiehet.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Salovaara kommentoi HS:lle kokouksen jälkeen, että keskustelut etenivät hyvässä yhteisymmärryksessä.

”Keskustelut käytiin erittäin rakentavassa ja eteenpäin katsovassa hengessä. Meillä oli kaikilla sellainen tuntemus, että nyt tämä keskusteluyhteys on syventynyt ja että me ymmärrämme toisiamme aikaisempaa paremmin”, Salovaara kuvailee Turkin kanssa käytyjä keskusteluja.

”Kyllä tämäntyyppinen yhteistyö varmasti edistää myös ratifiointiprosessia”, Salovaara arvioi.

Kokouksen syy liittyy kesäkuussa Naton Madridin huippukokouksessa solmitun yhteis­ymmärrys­asiakirjan kohtaan, jonka mukaan Suomi, Ruotsi ja Turkki ”perustavat pysyvän yhteisen mekanismin, johon osallistuu asiantuntijoita maiden ulko-, sisä- ja oikeusministeriöistä sekä tiedustelupalveluista ja turvallisuuslaitoksista”.

Tämänkertainen kokoontuminen oli ikään kuin tämän ”pysyvän yhteisen mekanismin” järjestäytymis­kokous, jossa sovittiin yhteisen toiminnan pelisäännöistä. Seuraavan kerran kokoonpano kokoontuu vielä syksyn aikana. Ennen seuraavaa kokoontumista maiden virkamiesten ja eri alojen asiantuntijoiden välillä on määrä olla kahdenkeskeisiä tapaamisia ja keskusteluja.

Alun perin kokous oli tarkoitus järjestää Tukholmassa, mutta se siirrettiin lyhyellä, HS:n tietojen mukaan vain hieman yli viikon, varoitusajalla Helsinkiin. Siirron taustalla olivat syyskuun alussa järjestettävät Ruotsin valtiopäivävaalit.

Päivitys 26.8. kello 16.41: Päivitetty kauttaltaan tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut