Puolueiden puheenjohtajat maalasivat synkkää kuvaa Euroopan ensi talvesta – Saarikko kuvaili Putinin strategiaa ”nerokkaaksi”

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat keskustelivat perjantaina tentissä, jossa käsiteltiin myös tulevien eduskuntavaalien alla esiin nousevia teemoja.

Sanna Marin (vas.), Riikka Purra, Petteri Orpo ja Annika Saarikko EU-poliittisessa pääministeritentissä Eurooppa-foorumissa Turussa 26. elokuuta 2022.

26.8. 10:30 | Päivitetty 26.8. 14:49

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat jakoivat Eurooppa-foorumin pääministeritentissä yhteisen kuvan siitä, että ensi talvesta tulee Euroopalle erittäin vaikea. Kaikki osallistuneet korostivat sitä, että Venäjään kohdistetuista pakotteista tulee kuitenkin pitää kiinni tai niitä pitää entisestään kiristää, vaikka se johtaisi Euroopassa energiapulaan.

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin painotti, että nyt tarvitaan entistä vahvempaa Euroopan unionia ja kovempia pakotteita Venäjää kohtaan.

”Jos Eurooppa ja länsimaat näyttävät heikolta, niin se maailmalla huomataan. Meidän pitää tässä tilanteessa olla vahvoja, meidän pitää olla rohkeita ja meidän pitää puolustaa demokraattisia arvoja. Ja sen vuoksi on aivan välttämätöntä, että Ukraina voittaa sodan. Heidän tehtävänsä on määritellä, millä ehdoilla rauha voidaan solmia. Meidän tehtävämme on tukea heitä kaikin mahdollisin keinoin tässä”, hän sanoi.

Marinin mielestä samalla pitää myös huolehtia siitä, ettei jatkossa luoda vastaavia riippuvuussuhteita ja kytköksiä muihin autoritäärisiin maihin.

”Eurooppa selviää, muita vaihtoehtoja ei ole”

Tiukempia pakotteita vaati myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän sanoi, ettei länsimailla ole muuta vaihtoehtoa kuin pysäyttää Venäjän presidentti Vladimir Putin, ja se vaatii Ukrainan tukemista sekä sotilaallisesti että Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden avulla. Orpo sanoi, että jokainen aukko pakotteissa tulee tukkia ja venäläisestä fossiilisesta energiasta tulee irtautua kokonaan.

”Jos me joustamme, niin me ikään kuin hyväksymme sen, mitä Putin tekee Ukrainassa. Ja me emme voi hyväksyä. Ukrainalaiset taistelevat meidän kaikkien puolesta siellä.”

Orpo sanoi uskovansa, että Suomi ja Eurooppa tulevat selviämään hyvin vaikeasta talvesta, koska muita vaihtoehtoja ei ole.

”Putinin strategia on nerokas”

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko puolestaan sanoi pitävänsä Putinin strategiaa ”nerokkaana”, sillä energiakysymyksellä saadaan Eurooppa sekaisin. Siksi Euroopan tulee nyt hänenkin mielestään pysyä yhtenäisenä ja pysyä tavoitteissa, vaikka ajat ovat vaikeat.

Saarikko siteerasi Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia, joka totesi aiemmin tällä viikolla, että yltäkylläisyyden aika on ohi.

”Olemme etenemässä ajanjaksoon, jossa on varmasti myös luovuttava jostakin. Tulee kiperä paikka vastata näihin valtaviin investointihaasteisiin ja samalla pitää yllä eurooppalaista nykyistä elintasoa”, Saarikko sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta löytyi ymmärrystä Saksasta kuulluille toiveille venäläisen energian käytöstä, vaikkei hän näitä toiveita hyväksykään.

”Saksa tulee menemään pahaan taantumaan, siellä tulee olemaan hyvin vaikeita sisäpoliittisia kysymyksiä, ja tämä taantuma tulee leviämään koko Eurooppaan. Kansalaisten toimeentuleminen, ensi talven lämmittäminen ja niin edelleen”, nämä ovat hyvin suuria asioita kaikki.

Tentissä nähtiin myös haastamista

Saarikko haastoi Purraa puheenjohtajatentissä.

”Annan tunnustusta siitä, että perussuomalaisten Riikka Purra myöntää, että te olette käytännössä joutuneet kaikissa politiikan pääkysymyksissä vaihtamaan linjaanne”, Saarikko sanoi.

Vaikka perussuomalaiset ovat ennen suhtautuneet maahanmuuttoon kriittisesti, ukrainalaiset ovatkin olleet heille ”pakolaisia, jotka kelpasivat”, Saarikko sanoi.

Aiemmin perussuomalaiset ovat kutsuneet ”viherhumpaksi” Saarikon mielestä välttämätöntä siirtymää kohti uusiutuvaa energiaa. Nyt he nimittävät sitä Saarikon mukaan ”sinivalkoiseksi” siirtymäksi.

Lisäksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan perussuomalaisten onkin pitänyt myöntää, että EU:n yhtenäisyys on tärkeää, Saarikko sanoi.

”Arvostan, että on rohkeutta muuttaa linjaa, jos on ollut kertakaikkisesti aika väärässä.”

Purra kiisti Saarikon jokaisen väitteen.

”Ymmärrän, että keskustan linjan pitää olla nykyisin tällainen”, hän sanoi.

Purran mukaan puolueen EU-politiikka ei ole muuttunut ollenkaan eikä sen ajamaa ”sinivalkoista siirtymää” energiapolitiikassa voi sekoittaa nykyhallituksen ”ilmastokunnianhimon” kanssa. Lisäksi hänen mukaansa perussuomalaisten suhtautuminen humanitaariseen maahanmuuttoon ei ole muuttunut.

”Me olemme kertoneet, että meidän mielestämme lähialueilla tapahtuva auttaminen on oikein. Me olemme Ukrainan lähialue ja kyse on Euroopasta”, hän sanoi.

Lue kaikki vuoden 2023 eduskuntavaaleista täältä: Eduskuntavaalit 2023: Aikataulut, asetelmat, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki oleellinen vaaleista

Päivitys 26.8.2022 kello 14.48: Päivitetty uutista kauttaaltaan ja muutettu uutisen rakennetta.

Päivitys 26.8.2022 kello 14.01: Päivitetty uutista kauttaaltaan.

Päivitys 26.8.2022 kello 12.59: Päivitetty puheenjohtajien kommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut