Mykkänen: Kokoomus tavoittelisi Suomeen pysyvää Nato-tukikohtaa

Eduskuntaryhmän kesäkokouksessa pitämässään puheessa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tyrmäsi myös Sdp:n koulutuspoliittisen linjan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

23.8. 11:11

Suomeen tulisi sijoittaa sotilasliitto Naton pysyviä toimintoja, esittää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

”Meidän tulee määrätietoisesti edistää ratkaisua, jossa Suomeen voitaisiin sijoittaa Naton pysyviä monikansallisia toimintoja, kuten alueellinen komentokeskus tai arktisen alueen osaamiskeskus”, Mykkänen esitti.

Hänen mukaansa Suomen tulisi nyt pyrkiä siihen, ettei se olisi ”kuriositeetti kartan reunalla”, vaan ”luottopelaaja, jonka puolustaminen on muille jäsenmaille velvollisuuden sijaan sydämen asia”.

Mykkäsen mukaan kansallinen tahtotila Nato-tukikohdan ja pysyvien Nato-joukkojen saamiseksi tulisi selvittää parlamentaarisella yhteistyöllä eduskunnassa jo tänä syksynä, jotta Suomella olisi selvä kanta asiaan Naton jäsenenä.

Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd) on aikaisemmin todennut, että Suomen ei tulisi sulkea asian suhteen ovia.

Tällaisen tukikohdan saaminen ei olisi itsestäänselvyys: Nato ei ole perinteisesti aktiivisesti pyrkinyt sijoittamaan pysyviä toimintoja uusin jäsenmaihinsa.

Esimerkiksi Baltian mailta ja Puolalta vei yli vuosikymmenen ajan, ennen kuin ne saivat ajettua itselleen Natossa läpi vuonna 2016 nykyiset maissa kiertävät sotilasosastot.

Mykkäsen mukaan Suomella olisi kuitenkin realistinen mahdollisuus saada jonkinlainen tukikohta paitsi pitkän Venäjän vastaisen itärajan vuoksi, myös suomalaisten Itämeren ja arktisen alueen puolustamiseen liittyvän osaamisen vuoksi.

Mykkänen toisti myös kokoomuksen puoluekokouslinjan asevelvollisuuden uudistamisen selvittämisestä siten, että kutsunnat koskisivat koko ikäluokkaa.

”Vuosi vuodelta on vaikeampi perustella, miksi emme katso tätä sukupuolineutraaliksi”, Mykkänen sanoi.

Samalla Suomi voisi uudistaa siviilipalveluksen roolia, Mykkänen totesi.

Mykkänen arvosteli puheessaan erityisesti perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen rahoituksen leikkaamista valtiovarainministeriön budjettiesityksessä 140 miljoonalla eurolla.

Hänen mukaansa leikkaus tulee aiheuttamaan ongelmia erityisesti kunnissa, joissa on paljon tukea tarvitsevia ja maahanmuuttotaustaisia oppilaita.

”Syy tähän on siinä, että Sdp halusi välttämättä varata pysyviin panostuksiin liikenevät rahat oppivelvollisuuden pidentämiseen ja ummistaa silmänsä perusopetuksen tarpeilta”, Mykkänen kuittasi.

”Pääministeri Sanna Marin, peruskoulu laitetaan kuntoon päätöksillä, ei kesäpuheilla. Lunastatteko puheet ensi viikon budjettiriihessä vai annatteko peruskoulun määrärahojen kääntyä laskuun?” Mykkänen kysyi.

Muiden eduskuntapuolueiden tapaan myös kokoomus esitti huolensa energiakulujen noususta. Mykkäsen mukaan sähkölaskuja tulisi kohtuullistaa laskemalla sähkön arvonlisäveroa tai sähköveron poistamisella. Tämä maksaisi satoja miljoonia euroja.

”Ei se kalliiksi tule, jos katsoo, että sähkön keskihinnan nousun vuoksi verotuotot kasvavat jäljelle jäävän arvonlisäveron kautta”, Mykkänen sanoi.

Suomen tulisi kääntää Mykkäsen mukaan energiakriisi mahdollisuudeksi pitkällä aikavälillä lisäämällä ydinvoimaa.

”Markkinoille on annettava selvä sitoumus, että periaatelupa yhdelle tai useammalle ydinvoimalalle kyllä irtoaa, jos hakemus toimitetaan työ- ja elinkeinoministeriöön.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoontuu tiistaina ja keskiviikkona Lappeenrannassa ja Kotkassa keskustelemaan poliittisesta tilanteesta ja valmistautumisesta ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut