Puolustusministeriön Afganistan-selvitys on vasta pintaraapaisu, tutkija sanoo

Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että on hyvä, että jo pitkään ilmiselvät asiat kirjattiin vihdoin selvitykseen. Suomi sai Afganistanista haluamansa sotaopit ja länsisuhteet, vaikkei niistä ollut aikanaan sopivaa puhua.

Suomalaissotilaita taisteluvarustuksessa ISAF-joukkojen tukikohdassa Camp Northern Lightissa Mazar-i-Sharifissa Afganistanissa 29. tammikuuta 2013

22.8. 19:53

STT

Suomi sai Afganistanista haluamansa: ulko- ja turvallisuuspoliittisesti kyvyn toimia osana länsimaiden muodostamaa koalitiota sekä oman kansallisen puolustuksen osalta Puolustusvoimien osaamisen ja suorituskykyjen kehittämisen. Tavoite Afganistanin olojen vakauttamisesta sen sijaan epäonnistui.

Näin voi tiivistää selvityksen, jonka puolustusministeriö julkisti maanantaina Suomen osallistumisesta sotilaalliseen kriisinhallintaan Afganistanissa 2002–21. Johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista toivoo, ettei lyhyehkö selvitys jää viimeiseksi sanaksi asiassa.

Lue lisää: Puolustusministeriön Afganistan-selvitys julki – tavoitteet täyttyivät Suomen osalta, Afganistanin osalta eivät

Tutkijan mukaan on sinänsä hyvä, että Suomen poliittiset ja sotilaalliset tavoitteet operaatioihin osallistumiseen on nyt kirjattu selvästi auki.

”Näistä esimerkiksi (Suomen) suhde Yhdysvaltoihin kiellettiin järjestelmällisesti lähes koko Isaf-operaation ajan, vaan puhuttiin laajemmin kansainvälisen yhteisön tukemisesta”, Salonius-Pasternak kertoo.

Charly Salonius-Pasternak harmittelee sitä, että selvityksestä puuttuu ”itsereflektiota”.

”Vastuutonta” puhetta sodasta

Salonius-Pasternakin mukaan yksittäiset virkamiehet, upseerit ja poliitikotkin kyllä tiesivät operaatioiden todelliset syyt, hyödyt ja rajoitteet, mutta ennen vuonna 2014 ei koettu, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu olisi tarpeeksi ”kypsä” asian viestimiseen kansalaisille.

”Että voitaisiin myöntää esimerkiksi se, että olemme järjestelmällisesti halunneet oppia ja kehittää ilmasta maahan -toimintakykyä”, Salonius-Pasternak mainitsee.

Salonius-Pasternak sai itse kokea Afganistanista puhumisen vaikeuden. Kun hän vuonna 2009, taistelujen kiihdyttyä Afganistanissa, totesi lehtikirjoituksessa Suomen olevan käytännössä sodan osapuoli, tuli ”vastuuttomalle” tutkijalle pikavauhtia ministeritason palautetta.

Sodasta ei tuoreessakaan selvityksessä puhuta, joskin lähelle sodan terminologiaa tullaan muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) esipuheessa.

”Suomi maksoi operaatiosta kalliin hinnan. Kaksi suomalaista sotilasta kaatui ja 15 sotilasta haavoittui -- Suomi kiittää teitä uhrauksestanne ja kunnioittaa kaatuneiden muistoa”, ministeri kirjoittaa.

Suomi ei voinut juuri vaikuttaa

Afganistanilaisten näkökulmasta raportti kirjaa menestyksiä muun muassa naisten ja tyttöjen aseman paranemisessa. Nyt nuo saavutukset ovat Talebanin valtaan paluun jälkeen valumassa hukkaan.

”Suomen kriisinhallintaosallistuminen muodosti hyvin pienen osan Afganistanin kriisinhallintaosallistumisen kokonaisresursseista, ja näin ollen suomalaisten joukkojen vaikutusmahdollisuudet Afganistanin turvallisuustilanteeseen olivat vähäiset”, selvityksessä selitetään.

Suomi osallistui Afganistanin sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin alusta asti: Isafiin 2002–2014 ja Resolute Support -operaatioon 2015–21. Puolustusvoimien suojausjoukolla tuettiin vielä elokuussa 2021 toteutettua evakuointioperaatiota Kabulin kaoottiselta lentokentältä.

Salonius-Pasternak harmittelee sitä, että selvityksestä puuttuu ”itsereflektiota”.

”Mietin, että jos olen poliittinen päättäjä, niin mitä hyötyä minulle on tästä selvityksestä”, tutkija pohtii.

Selvityksen lopusta löytää vihjeitä siitä, että kehittämiskohteitakin olisi.

”Tavoitteet voivat muuttua (kriisinhallintaoperaatioon) osallistumisen aikana. Tavoitteiden muutoksista on kyettävä aktiivisesti viestimään kaikille kohderyhmille”, selvitys päättää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut