Hoitajamitoituksen nostolle tarvitaan pidempi siirtymäkausi, arvioi vastuuministeri Lindén

Hallituksesta vasemmistoliitto on suhtautunut lykkäykseen skeptisesti. Puolueen on tarkoitus linjata asiasta ensi viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden eduskunnassa Helsingissä 7. huhtikuuta 2022.

21.8. 17:51

Helsinki

Vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen nostolle täytyy katsoa pidempi siirtymäkausi, arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd).

Lakiin kirjatun hoitajamitoituksen on tarkoitus nousta ensi huhtikuussa. Lindénin mukaan on järkevää ja realistista katsoa, voidaanko uusi vaatimus mitenkään mahdollisesti saavuttaa alle kahdeksassa kuukaudessa.

”Yritämme tietenkin, mutta kyllähän se käytännössä tarkoittaa varmaan sitä, että tässä täytyy katsoa pidempi siirtymäkausi”, Lindén sanoo.

Lue lisää: Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola sanoo, että hoitajamitoituksia pitäisi miettiä uudelleen – Näin hyvinvointialueen valmistelu nyt etenee

Lue lisää: Hoitajamitoituksen karu seuraus Pirkanmaalla: moni vanhus jää nyt ilman hoivapaikkaa, mutta pahempaa on vielä luvassa – ”Tilanne on jopa mahdoton”

Lindén sanoo STT:lle, että päätös tehdään todennäköisesti hallituspuolueiden johtajien kesken.

”Oletan, että siitä käydään keskustelut erillään budjettiriihestä”, ministeri sanoo.

Hallituksen budjettiriihelle on varattu elokuun viimeinen ja syyskuun ensimmäinen päivä. Siellä hallituspuolueet hakevat poliittista sopua ensi vuoden budjetista.

Lue lisää: Keskusta lykkäisi uutta hoitajamitoitusta, Annika Saarikko kaipaa esitystä STM:ltä

Keskusta siirtäisi, Sdp avoin, vasemmistoliitto varuillaan

Hallituspuolueista Sdp on sanonut olevansa valmis tarkastelemaan uudistuksen aikataulua. Pääministeri Sanna Marin (sd) kuitenkin sanoi tällä viikolla, että puolue ei aio luopua itse nostosta.

Tätä myös vanhuspalveluiden tilasta huolta kantava Lindén korostaa STT:lle.

”Hoitokotien asukkaat ovat paljon apua tarvitsevia ihmisiä. Sen takia meillä ei ole varaa puhua siitä, että luovuttaisiin 0,7:n tavoitteesta”, Lindén sanoo.

Eilen valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi puolueen haluavan siirtää korotuksen astumista voimaan. Saarikko myös sanoi, ettei halua luopua korotuksen toteuttamisesta.

Sen sijaan vasemmistoliitto suhtautuu siirtoon lähtökohtaisesti suurella varauksella. Puolueesta kerrotaan STT:lle, että asiasta on tarkoitus linjata ensi viikolla, kun puolueen kansanedustajat kokoontuvat kesäkokoukseen.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on aiemmin sanonut Ylelle kaipaavansa asiasta lisätietoja. Ympäristöministerin esikunnan mukaan hänellä ei ole toistaiseksi asiaan lisättävää.

STT ei tavoittanut sunnuntaina iltapäivällä viidettä hallituspuoluetta Rkp:tä kommentoimaan asiaa. Puolueen eduskuntaryhmää johtava Anders Adlercreutz on sanonut aiemmin Uutissuomalaiselle, että voimaatulon lykkääminen ei ole poissuljettua, vaikka asioiden lykkääminen usein vain siirtää ongelmia.

Mitoitusta nostettu asteittain

Hoitajamitoitusta on nostettu kuluvalla vaalikaudella asteittain.

Nyt hoivakodeissa joka kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden pitää lain mukaan olla kuusi hoitajaa. Huhtikuusta alkaen luvun on tarkoitus nousta seitsemään. Pula hoitajista voi kuitenkin johtaa siihen, että hoivapaikkoja vähennettäisiin, jotta tavoite saavutettaisiin.

Mitoitus oli keskeinen teema viime eduskuntavaaleissa alalla paljastuneiden laiminlyöntien vuoksi.

Uudistuksen aikataulusta äänestettiin eduskunnassa kesäkuussa 2020. Uudistuksen onnistuminen ja sen turvaaminen herätti paljon keskustelua, mutta yksikään puolue ei lopulta vastustanut mitoituksen nostoa. Perussuomalaiset esitti sen saattamista voimaan jo vuoden 2021 alussa.

Lue lisää: Nyt on aika keskustella siitä, mitä pätevyyksiä oikeasti tarvitaan ikäihmisen hyvän elämän takaamiseen – Vähempikin koulutus riittää usein

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut