Tehyn ja Superin sovittelu alkaa tänään tuoreen valtakunnan sovittelijan johdolla – Hoitajajärjestöt antaneet kaksi lakkovaroitusta

Järjestöjen puheenjohtajat ovat vaatineet päättäjiltä lisärahoitusta sote-kriisin ratkaisuun budjettiriihessä. Kuntatyönantajat kannattavat potilasturvallisuuslain säätämistä.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat antaneet tällä viikolla kaksi lakkovaroitusta. Viimeksi hoitajat olivat lakossa huhtikuussa.

21.8. 8:18

Helsinki

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super aloittavat sovittelun tänään iltapäivällä.

Valtakunnansovittelijan toimisto ilmoitti sovittelun alkamisesta perjantaina. Sovittelut käydään uuden valtakunnansovittelijan johdolla.

”Meidän ala on säästetty henkihieveriin, ja on hienoa, että valtakunnansovittelija Anu Sajavaara tarttuu toimeen ripeästi”, sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen perjantaina sen jälkeen kun Valtakunnansovittelijan toimisto oli ilmoittanut sovittelun alkavan.

Sajavaara aloitti valtakunnansovittelijana viime maanantaina.

Lue lisää: Veroale ja inflaatio eivät saa Tehyä pakittamaan palkkavaatimuksissa, järjestö odottaa valtiota hätiin: "Työnantajan on vaikeaa viedä diiliä loppuun ilman rahaa"

Lakot koskisivat teho-osastoja

Järjestöt ovat antaneet tällä viikolla kaksi lakkovaroitusta. Perjantaina ne antoivat lakkovaroituksen neljän vuorokauden mittaisesta lakosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin.

Lakko alkaisi Turun yliopistollisen keskussairaalan toimenpide-, teho- ja kivunhoitopalvelujen teho-osastolla 6. syyskuuta ja päättyisi 9. syyskuuta. Järjestöjen mukaan lakossa olisivat kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja Superin jäsenet kyseisessä yksikössä.

Torstaina järjestöt ilmoittivat aloittavansa vuorokauden mittaisen työtaistelutoimen Kanta-Hämeen keskussairaalassa 2. syyskuuta. Se toteutettaisiin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä, johon kuuluvat teho-osasto ja valvonta.

Lakkovaroitusten lisäksi järjestöt julkistivat sairaanhoitopiirien kuntayhtymiin kohdistuvat hakukiellot ja tilapäisen siirron kiellot, jotka astuivat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka.

Hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Tehyn tai Superin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteissa avoinna olevaa työtä eikä siirtyä työhön tilapäisellä siirrolla.

Perjantaina järjestöjen puheenjohtajat vaativat lisäksi päättäjiltä lisärahoitusta sote-kriisin ratkaisuun budjettiriihessä.

Kuntatyönantajat kannattavat potilasturvallisuuslain säätämistä

Työnantajapuolta edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT piti Tehyn ja Superin ilmoittamia lakkotoimia "täysin moraalittomina sekä teho-osastojen potilaita että heidän läheisiään kohtaan".

”Olemme pettyneitä, joskaan emme yllättyneitä siitä, että työtaistelutoimia edelleen laajennetaan. Järjestöt ovat valinneet aseista järeimmän, teho-osastojen toiminnan lamauttamisen. Ilmoitetut lakot kohdistuvat juuri niihin potilaisiin, joiden henki on välittömässä vaarassa”, neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoi KT:n perjantaisessa tiedotteessa.

KT kiirehtii potilasturvallisuuslain säätämistä Suomeen työntekijäjärjestöjen toimien takia.

”Jos järjestöjen toimet ovat tätä luokkaa, potilasturvallisuuslain säätäminen Suomeen on täysin välttämätöntä. Järjestöt eivät tunnu piittaavan lainkaan kansalaisten hengestä ja terveydestä”, toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi KT:n tiedotteessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut