Keskusta lykkäisi uutta hoitajamitoitusta, Annika Saarikko kaipaa esitystä STM:ltä

Rahaministerin mukaan mitoituksella oli keskeinen sija viikon budjettineuvotteluissa.

Annika Saarikko kuvattiin keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien sekä ministeriryhmän yhteiskokouksessa Tuusulassa 10. elokuuta 2022.

20.8. 20:37

Hallituksen toiseksi suurin puolue keskusta haluaa lykätä hoitajamitoituksen kiristymistä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo STT:lle, että sosiaali- ja terveysministeriön tulisi selvittää pikatahtia uusi päivä sille, milloin mitoituksen seuraava nosto voisi astua voimaan.

”Minusta hoitajamitoituksen jatkoaskelista on luontevaa keskustella budjettiriihessä. Silloin on oltava ymmärrys siitä, mikä voisi olla uusi voimaanastumisen ajankohta”, Saarikko sanoo.

Hallitus on varannut budjettiriihelle elokuun viimeisen ja syyskuun ensimmäisen päivän. Saarikko perustelee asian käsittelyä budjettiriihessä sillä, että asialla on vaikutuksia valtion ensi vuoden rahankäyttöön.

”Raha ei kuitenkaan ratkaise, jos hoitajia ei ole.”

Valtiovarainministeriö on käynyt kuluvalla viikolla kahdenväliset budjettineuvottelut muiden ministeriöiden kanssa.

Saarikko sanoo, että hoitajamitoitus on ollut keskeinen kysymys sosiaali- ja terveysministeriön kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Sdp avoin aikataulun tarkastelulle

Saarikko kertoi kannastaan ensin Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Lauantaina päivällä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi MTV:n uutisten haastattelussa, että siirrosta neuvotellaan hallituspuolueiden kesken. Hän ei yksilöinyt neuvotteluille tai uudelle päivämäärälle ajankohtaa.

Myöskään Saarikko ei aseta mitoitukselle uutta päivämäärää. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei keskusta halua luopua mitoituksen nostosta ja kaipaa siksi pikaisesti vastuuministeriön selvitystä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi kuluneella viikolla, että Sdp ei tule luopumaan 0,7:n mitoituksesta, mutta on avoin tarkastelemaan sen aikataulua.

Vaaleista seuraavien alle

Viime vaalien alla puolueet kannattivat laajasti vanhustenhoidossa esiintyneiden puutteiden paikkausta hoitajamitoituksen nostolla.

Vaalien jälkeen koottu hallitus päätti asteittain hoitajamitoituksen kiristämisestä. Viimeisen kiristyksen on tarkoitus astua voimaan ensi huhtikuussa, eli ensi eduskuntavaalien yhteydessä. Silloin jokaista kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden vanhainkodeissa pitäisi olla seitsemän hoitajaa.

”Tähän kattotavoitteeseen emme pysty pääsemään vielä ensi vuonna”, Saarikko sanoo.

Oppositiosta mitoituksen aiheuttamaa taakkaa on kritisoitu, vaikka perussuomalaiset kannatti mitoituksen nostoa ennen vaaleja ja myös kokoomus myöhemmin eduskunnassa.

Hoitajien puute rajoittaa sitä määrää, kuinka paljon vanhuksia voidaan vanhainkodeissa hoitaa. Siksi mitoituksen lykkäyksestä on keskusteltu laajasti.

Teollisuuden terveiset ennakoivat taantumaa

Ykkösaamun haastattelussa Saarikko varoitti myös talouden heikkenemisestä. Hänen mukaansa Suomen teollisuudesta ja yrityksistä tulee ensimmäisiä heikkoja viestejä taantuman uhasta.

”Jos tämä olisi vain taloutta, tämä olisi helpompaa, mutta kun täällä on taustalla sota, ja sen käänteet ovat arvaamattomat, ja se tekee tästä kaikesta epävarmempaa”, hän sanoi Ylellä.

Hän vetosi pitämään huolta maan kilpailuvalmiudesta sitä silmällä pitäen, että talous alkaa taas nousta.

”Siksihän me nyt satsaamme vaikka tuotekehitykseen ja uuden suunnitteluun, teemme verokannusteita yrityksiin, että emme hyytyisi”, vaikka taantuma tulisikin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut