Suomessa paikannettiin perjantaina ennätykselliset 34 000 maasalamaa ja samaa saa etsiä vuosikymmenten takaa, lisää on luvassa: ”Hurjan lämmintä on yhä

Seuraava sadealue on saapumassa lännestä Suomea kohti. Tässä jutussa on ajantasainen Tampereen lämpötilagrafiikka.

Suomessa paikannettiin perjantaina yli 34  000 maasalamaa voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen pyyhkäistessä läntisen ja pohjoisen Suomen läpi. Salama kuvattiin 6. elokuuta Helsingissä.

20.8. 13:10 | Päivitetty 20.8. 14:01

Suomessa paikannettiin perjantaina yli 34 000 maasalamaa voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen pyyhkäistessä läntisen ja pohjoisen Suomen läpi, Ilmatieteen laitos kertoo.

”Salamamäärä on selvästi tämän kesän suurin. Elokuussakin hyvin poikkeuksellinen lukema”, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta STT:lle.

Kyse ei ole vain tämän kesän ennätyksestä. Ilmatieteen laitoksen tilastot paljastavat, että perjantainen salamamäärä on suurin vuodesta 1998 toimineen salamanpaikannusverkon aikakautena. Vuorokausiennätys on tosin salamalaskuriaikakaudelta vuodelta 1988, jolloin laskettiin noin 40 000 salamaa.

Sadealue saapuu hitaasti Ruotsista

Lauantaina voi kehittyä vielä joitakin sade- ja ukkoskuuroja Pohjois-Suomeen lähinnä Oulun ja Sodankylän välille, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Muualla maassa on päivällä poutaista.

Lauantaina tukalasta helteestä varoitetaan maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Lämpötilat jäävät kuitenkin hieman eilisiä matalammiksi.

Lapin etelä- ja keskiosissa varoitetaan rajusta ukonilmasta ja rankasta sateesta.

Viikonvaihteen aikana Ruotsista liikkuu sadealue Suomen halki itään. Sadealue on matalapaineen ja korkeapaineen välissä puristuksissa, mikä tekee sen etenemistä hidasta.

Suomen länsirannikolle sadealueen odotetaan saapuvan myöhään lauantai-iltana.

Länsirannikolla jopa 40 millimetriä vettä

Sunnuntaina maan länsiosiin luvataan päiväksi yhtenäistä sadetta. Sadetta voi kertyä 20–40 millimetriä akselilla Vaasa–Pori–Turku.

”Kun sade alkaa ensi yönä länsirannikolla, se tulee jatkumaan pitkin huomista päivää seuraavaan yöhön asti”, Tuovinen kertoo.

Tuovinen pitää erittäin hyvänä asiana, että länsirannikolle ja etelään saadaan kunnon sateita.

”Etelä-Suomessa on ollut aika onneton ukkoskesä, eikä ole oikein satanutkaan. Helsinki-Vantaan lentokentällä on satanut yli 10 millimetriä viimeksi kesäkuun toinen päivä. Kun ottaa huomioon lämmön, niin alle kymmenen millimetriä ei ole enää yhtään mitään. Siitä suuri osa haihtuu nopeasti ilmaan.”

Sateen alla lämpötila jää 20 asteeseen tai sen alle, kun sadealueen ulkopuolella idempänä voi olla hellettäkin. Idässä ja Itä-Lapissa on sunnuntaina poutaista.

Maanantaina koko maahan leviää viileämpää ilmaa

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä sadealue hivuttautuu idemmäksi, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Varhain maanantaiaamuna vettä sataa Helsinki–Jyväskylä–Oulu-linjalla.

”Siinä sadealue ei viihdy enää niin kauaa. Vettä tulee luultavasti 10–15 millimetriä”, Tuovinen sanoo.

Korkeapaineen annettua periksi viileämpi ilma leviää alkuviikoksi koko maahan. Maanantaina lämpötilat eivät nouse enää hellelukemiin.

Uutta helleaaltoa pukkaa loppuviikoksi

Ilmatieteen laitoksen ennuste lupailee helteiden kuitenkin palaavan loppuviikoksi maan etelä- ja keskiosiin.

”Korkeapaine yrittää vielä kerran nostaa lämpöä”, Tuovinen kertoo.

Sääennuste elää vielä, mutta torstaina sää vaikuttaisi Ilmatieteen laitoksen mukaan poutaantuvan koko maassa. Hellelukemiin voidaan päästä ainakin maan etelä- ja länsiosissa. Myös maan keskiosissa päästään 22–24 asteen tienoille.

”Hyvin kesäistä olisi koko maassa. Elokuun loppua kohti mennään ja hurjan lämmintä on yhä”, Tuovinen lupailee.

Tuovinen uumoilee, että Suomessa voidaan tässä kuussa hätyytellä useita elokuun sääennätyksiä. Tällä viikolla on ollut poikkeuksellisen lämmintä verrattuna ajankohdan keskiarvoihin.

Mittaushistorian korkein elokuussa mitattu lämpötila 33,8 astetta on vuodelta 2010 Heinolasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut