Yli 400 000 suomalaisella on kiinteistövero maksamatta – Verohallinnolle rästissä yhteensä 71 miljoonaa euroa

15.8. 7:57 | Päivitetty 15.8. 8:54

Aamulehti

Noin 410 000 henkilöä jätti kiinteistöveron ensimmäisen erän maksamatta elokuussa, tiedottaa Verohallinto.

Kaikkiaan kiinteistöveroa on maksamatta yhteensä 71 miljoonaa euroa. Verohallinto muistuttaa myöhässä maksavia tarkistamaan maksutiedot verkkopalvelu OmaVerosta, jotta myös kiinteistöveron viivästyskorko tulee maksettua.

”Kiinteistöveron maksaminen unohtuu monilta – ehkä siksi, että osalla maksupäivä osuu kesälomalle, osittain siksi, että kiinteistöveropäätökset tilisiirtoineen lähetetään jo keväällä. Rästiin jäänyt vero kannattaa maksaa saman tien”, sanoo ylitarkastaja Irene Laine tiedotteessa.

Valtaosalla kiinteistönomistajista oli kiinteistöveron ensimmäisen erän maksupäivä maanantaina 8. elokuuta. Maksamatta jääneelle verolle alkaa kertyä viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä. Viivästyskorko on 7 prosenttia.

Kiinteistöveroa erääntyi elokuussa 1,9 miljoonalle asiakkaalle kaikkiaan 352 miljoonaa euroa.

Tarkasta tiedot OmaVerosta

Jos kiinteistöveron maksaa myöhässä, alkuperäisen tilisiirron tietoja ei kannata käyttää maksaessa. Ajantasaiset maksutiedot voi tarkistaa OmaVerosta, tiedotteessa opastetaan.

”Alkuperäisellä tilisiirrolla maksettu vero tulee kyllä perille, mutta keväällä tulleessa tilisiirrossa ei ole mukana myöhästymisestä johtuvaa viivästyskorkoa. Kun tiedot tarkistaa OmaVerosta, koko summa korkoineen tulee maksettua kerralla”, Laine muistuttaa.

Osa ihmisistä ajattelee, että Verohallinto käyttää veronpalautusta automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan aina ole. Vaikka veronpalautuksia olisi tulossa, pitää kiinteistövero maksaa erikseen jotta välttyy viivästyskorolta.

”Jos kuitenkin kiinteistönomistajan henkilökohtainen verotus on vielä kesken ja kiinteistöverot yhä maksamatta, rästiin jäänyt kiinteistövero ja viivästyskorko vähennetään veronpalautuksesta ennen sen maksamista”, Laine selittää tiedotteessa.

Kiinteistöveron maksupäivät ovat eri ihmisillä eri aikaan. Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista kiinteistöveron eräpäivät ovat joko elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi silloin, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän.

Oikaisu 15.8.2022 klo 8.53: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että viivästyskorkoa alkaa kertyä heti maksupäivää seuraavasta päivästä. Tosiasiassa viivästyskorkoa alkaa kertyä eräpäivää seuraavasta päivästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut