Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Iltalehdessä: Fortum seisottaa Meri-Porin voimalaa pitääkseen sähkön hintaa korkealla – Tytti Tuppurainen pyytänyt selvitystä asiasta

Omistajaohjausministeri Tuppurainen on pyytänyt selvitystä asiasta.

Fortumin Meri-Porin hiilivoimala kuvattiin vuonna 2007.

11.8. 13:48

Fortum seisottaa Meri-Porin kivihiilivoimalaa pitääkseen sähkön hintaa korkealla, syyttää Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n (ELFI) toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen Iltalehdessä. Jos Meri-Porin voimalaitos tulisi markkinoille, niin se alentaisi merkittävästi sähkön hintaa Suomessa, Kuokkanen arvioi.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo Iltalehdelle, että hän pyytänyt Fortumilta selvitystä asiassa.

Kuokkanen sanoo, että Meri-Porin seisottaminen on Fortumilta tietoinen ratkaisu.

”Ja se ratkaisu on Fortumille taloudellisesti todennäköisesti erittäin kannattava. Ja se on sitten meiltä kaikilta sähkönkäyttäjiltä pois”, Kuokkanen epäilee.

Fortumin mukaan Meri-Porin laitos on ollut tehoreservissä kesäkuun loppuun asti. Päätöstä ei ole vielä tehty Meri-Porin ottamisesta kaupalliseen käyttöön. Käyttöönotto vie useita viikkoja, eikä laitoksella tällä hetkellä ole riittävästi henkilöstöä eikä hiiltä pitkäaikaiseen kaupalliseen käyttöön, yhtiö kertoi Iltalehdelle.

Lue lisää: Mikä sähkössä mietityttää juuri nyt? Kerro kysymyksesi tässä, etsimme vastauksia lukijoita askarruttaviin kysymyksiin

Saattaa kertoa markkinamanipulaatiosta

EU:n energiamarkkinoiden toimintaa koskeva asetus kieltää markkinamanipulaation maakaasun ja sähkön tukkumarkkinoilla. Suomessa markkinavalvonnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriön alainen Energiavirasto.

Johtava asiantuntija Lasse Pollari Energiaviraston markkinavalvonnasta sanoo Iltalehdessä, että voimalaitoksen pitäminen poissa markkinoilta tilanteessa, jossa voimalaitoksen ajaminen on taloudellisesti kannattavaa, saattaa kertoa markkinamanipulaatiosta.

Hän ei kerro, onko käynnissä Fortumia koskevaa tutkintaa markkinamanipulaatiosta.

Meri-Porin voimalan teho on 565 megawattia, ja se on suurin Suomen kivihiilivoimaloista. Teholtaan laitos ylittää Loviisan ydinvoimalan yhden yksikön tehon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut