Olkiluoto 3:n koekäytön on määrä jatkua maanantaina

Olkiluoto 3:n koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi. Sen jälkeen koekäytön oli määrä jatkua jo heinäkuussa.

Olkiluodon ydinvoimala Eurajoella 9. syyskuuta 2021. Kuvassa ydinvoimalaitosyksiköt OL3 (vas.), OL1 (kesk.) ja OL2 (oik.)

7.8. 17:15 | Päivitetty 7.8. 17:48

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön koekäyttö jatkuu tuoreimpien suunnitelmien mukaan maanantaina. Asiasta kertoi voimalayhtiö Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Johanna Aho sunnuntaina.

Olkiluoto 3:n koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi. Sen jälkeen koekäytön oli tarkoitus jatkua heinäkuussa.

Aikataulu kuitenkin venyi, ja koekäyttöön piti päästä palaamaan viime viikolla. Vielä lauantaina arvioitiin, että koekäyttö jatkuisi sunnuntaina kello 18.

”Koekäytön uudelleenalkamisen aikataulu on vaihtunut useampaan otteeseen viikonlopun aikana. Lauantaina nähtiin niin, että verkkoon kytkeminen olisi ollut mahdollista sunnuntai-iltana kello 18:n aikaan”, Aho kertoi.

”Kuitenkin laitoksen lämmityksessä”, käynnistämisessä ja valmistelevissa toimenpiteissä on kestänyt hiukan odotettua kauemmin.

Tuoreimman arvion mukaan koekäyttöön palattaisiin maanantaina kello 10.

”Kun yksikkö maanantaina tulee verkkoon, aika nopeasti sen jälkeen se toimii jo 60 prosentin tehotasolla. Se tarkoittaa, että yksikössä tuotetaan noin 850 megawatin teholla sähköä”, Aho sanoo.

Laitoksen suunniteltu täysi teho on noin 1 600 megawattia.

Koekäytön sähkö omistajille

Olkiluodon kolmosreaktorin piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan olla valmis jo vuonna 2009. Koekäyttö alkoi viivästysten jälkeen viime talvena. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan laitoksen on määrä tuottaa sähköä täydellä teholla syyskuussa. Joulukuussa on tarkoitus aloittaa laitoksen kaupallinen käyttö.

Koekäytön aikana tuotettu sähkö ei kuitenkaan mene sekään hukkaan.

”Laitoksen tuottama sähkö menee voimalan omistajien käyttöön omakustannehintaan”, Aho sanoo.

TVO:n suurin omistaja on energiakonserni Pohjolan Voima, jonka isoimmat omistajat puolestaan ovat metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso. Lisäksi Pohjolan Voiman omistajina on lukuisia paikallisia sähköyhtiöitä.

”Kaikkiaan Olkiluodon ydinsähköä jaetaan 131 kuntaan Suomessa”, Aho kertoo.

Suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa hallinnoivasta Fingridistä arvioi, että tavallisen tallaajan kukkarossa reaktorin koekäytön jatkuminen tuskin näkyy.

”Sähkön hintaan vaikuttaa niin monta muuttujaa, että on hankala mennä arvioimaan euromääräisiä vaikutuksia. Tavalliseen kuluttajaan tämä tuskin vaikuttaa yhtään mitenkään”, Kaukonen sanoo.

Arvioiden mukaan reaktori kattaa täydellä teholla toimiessaan noin 14 prosenttia kaikesta Suomessa tuotettavasta sähköstä. Kaukonen pitää laitosta merkittävänä.

”Erinomaisen tärkeä laitos tämä on meille esimerkiksi tulevaa talvea silmällä pitäen.”

”Siinä mielessä on erittäin toivottavaa, että laitos saataisiin käyttöön ja kaikki ongelmat, joita siellä on ollut”, pois päiväjärjestyksestä.

Päivitys 7.8.2022 kello 17.48: Päivitetty uutista kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut