Venäjän kansalaisten matkustaminen Suomeen puhuttaa – Ulkoministeri Haavisto jarruttaisi venäläisturistien viisumeja luomalla heille oman jonon

Pekka Haavisto (vihr) arvioi, että turismikiintiöjonot olisivat pidempiä ja viisumien myöntäminen hitaampaa kuin esimerkiksi perhesyistä tai työn vuoksi myönnettävien viisumien. Asian valmistelu on menossa ulkoministeriössä.

Pääministeri Sanna Marin (oik.), ulkoministeri Pekka Haavisto ja työministeri Tuula Haatainen Kultarannassa Naantalissa torstaina 4. elokuuta. Presidentti ja hallitus tapasivat perinteisesti kerran kesässä Kultarannassa järjestetyssä tasavallan presidentin esittelyssä.

4.8. 18:25

Venäläisten matkustaminen Suomeen ja kulku Suomen kautta muihin maihin on herättänyt runsaasti paheksuntaa. Monien mielestä venäläiset voivat näin kiertää Venäjälle Ukrainaan hyökkäämisen takia asetettuja pakotteita.

Asia tuli ajankohtaiseksi heinäkuun puolen välin jälkeen, kun Venäjä luopui koronarajoituksista matkailussa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) jarruttaisi venäläismatkailijoiden viisumien saantia laittamalla turistiviisumit eri jonoon kuin muut viisumikategoriat.

Haavisto arvioi, että tällöin turismikiintiöjonot olisivat pidempiä ja viisumien myöntäminen hitaampaa kuin esimerkiksi perhesyistä tai työn vuoksi myönnettävien viisumien.

”Eri viisumikategorioille annettaisiin omia varausaikoja konsulaateissamme”, hän sanoo.

Tällä hetkellä kaikki viisuminhakijat ovat samassa jonossa. Haaviston mukaan kansallinen päätös viisumijonon järjestämisestä ja muokkaamisesta eri viisumitarkoitusperien perusteella olisi laillinen ja Schengen-määräysten mukainen.

”Nyt olisi tarkoitus edesauttaa hyötyviisumien myöntämistä, ja samalla se sitten käytännössä hidastaisi turismiliikennettä”, Haavisto sanoo.

Asian valmistelu on menossa ulkoministeriössä. Haavisto uskoo, että päätökset voidaan panna toimeen jo elokuun aikana.

Viisumijono kuusi viikkoa

Haaviston mukaan venäläisten pyrkimys matkustaa turisteina Länsi-Euroopassa on lisääntynyt valtavasti koronarajoitusten purkauduttua, ja turistiviisumien määrän kasvu näkyy kaikissa Schengen-maissa.

Hän huomauttaa, että viisumijono esimerkiksi Suomen Pietarin konsulaatissa on jo kasvanut kuuteen viikkoon, minkä päälle tulee kymmenen päivää kestävä viisumin käsittely.

Haavisto kertoo, että EU-maiden ulkoministerien on määrä käsitellä venäläisturistien viisumiasiaa elokuun lopussa.

”En ole varmasti ainoa ulkoministeri, joka haluaa nostaa tämän esille”, hän sanoo.

Hänen mukaansa kysymys on EU:n laajuinen. Suomi toivoo yhtenäistä kannanottoa ja yhtenäisiä rajoituksia koko EU:lta.

Haavisto odottaa EU:lta yhteisiä toimia syksyllä seuraavien pakotepakettien yhteydessä. Hänen mukaansa aikataulua on tässä vaiheessa liian aikaista ennakoida.

Hallitus käsitteli venäläisturistien viisumiasiaa torstaina presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa ja keskusteli siitä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Hallituksen kokouksessa ei tehty päätöksiä asiasta.

Myös Annika Saarikko kommentoi

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikolta (kesk) kysyttiin torstaina venäläisten turistiviisumeista valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettia koskevassa tiedotustilaisuudessa. Saarikko kertoi kuulleensa ulkoministeri Haavistolta, miten asiaa on selvitetty ulkoministeriössä.

”Totesin keskustelussa ja olen todennut myös julkisesti, että ymmärrän suomalaisten ärtymyksen ja hämmennyksen siitä, miten sotaa käyvä naapurimaa ja sen kansalaiset voivat tulla luoksemme turistiviisumeilla. Mutta samalla on hyvä huomata, että kaikki ei ole suomalaisten päättäjienkäsissä, koska olemme myös kauttakulkumaa”, Saarikko sanoi.

Päivitys 4.8. kello 18.50: Päivitetty jutun pidempi versio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut