Suomen velka nousee noin 144 miljardiin euroon – Valtiovarainministeriön esitys: etuuksiin hintojen nousua vastaava korotus

Valtiovarainministeriö kokoontui keskiviikkona ja torstaina neuvottelemaan ensi vuoden budjettiehdotuksesta. Valtiovarainministeri Annika Saarikko esitteli budjettiehdotuksen torstai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko esitteli valtiovarainministeriön ehdotusta ensi vuoden valtion talousarviosta tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 4. elokuuta.

4.8. 14:43 | Päivitetty 4.8. 17:10

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) esitteli torstaina valtiovarainministeriön ehdotuksen ensi vuoden meno- ja talousarvioksi. Valtiovarainministeriön sisäisiä budjettineuvotteluita on käyty Saarikon johdolla.

Budjettiehdotuksen loppusumma on 79,5 miljardia euroa. Ehdotus on 6,3 miljardia euroa alijäämäinen. Kokonaisuudessaan valtionvelka nousee noin 144 miljardiin euroon.

Saarikko mukaan määrärahatasoa nostaa erityisesti se, että vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet.

Valtionvelan korkomenot lähes kaksinkertaistuvat kuluvan vuoden tasosta. Ne ovat ensi vuonna noin 1,3 miljardia euroa.

Miljardi puolustukseen ja rajavalvontaan

Ensi vuonna puolustusministeriön ja Rajavartiolaitoksen hallinnonaloille ehdotetaan noin miljardia euroa keväällä päätetyn mukaisesti.

Myös kyberturvallisuusuhkiin varautumiseen ehdotetaan varoja, yhteensä noin 56 miljoonaa euroa.

Huoltovarmuuteen, puhtaisiin teknologioihin ja energiaomavaraisuuteen valtiovarainministeriö ehdottaa lähes 220 miljoonan euron määrärahoja.

”Tämä kokonaisuus on yhtä kuin irrottautuminen fossiilienergiasta, irrottautuminen venäläisestä energiariippuvuudesta”, Saarikko sanoi tilaisuudessa.

Saarikko sanoo, että lisäpanostus poliisitoimeen turvaa poliisin 7500 määrän jatkossakin.

Työllisten määrä hyvällä tasolla

Suomessa työllisten määrä on ennätyksellisen hyvällä tasolla. Kääntöpuolena on huoli työvoiman saatavuudesta, jota Saarikko pitää pysyvän oloisena.

Saarikko sanoo, että Suomen kaltaisessa vientivetoisessa maassa palkkaratkaisuissa tulee nyt pitää malttia. Hänen mukaansa kilpailukyky on ”vaikea saavuttaa, mutta valitettavan helppo menettää”.

”Ja kyllä, hallitus seuraa myös tarkkaan, miten suomalaiset työmarkkinajärjestöt omia ratkaisujaan tekevät”, Saarikko sanoo.

Saarikko nostaa lisäksi esiin, että vuosi sitten suomalaisten kotitalouksien luottamus oli erittäin korkealla, mutta nyt se on romahtanut. Teollisuuden luottamus talouteen on parempi.

Hintojen nousuun vastataan tuplalapsilisällä

Hintojen noususta johtuen valtiovarainministeriö esittää, että valtaosaan etuuksista tehdään hintojen nousua vastaava korotus vuodenvaihteessa.

Lisäksi valtiovarainministeriö esittää, että matkakuluvähennyksen tavanomaista suurempaa enimmäismäärää jatketaan ensi vuonna. Vähennys pysyisi vähintään 30 sentissä kilometriltä.

Lisäksi jakeluvelvoitteen alentamista ehdotetaan jatkettavaksi ensi vuonna.

Myös lapsilisiin ehdotetaan ylimääräisen lapsilisän maksamista joulukuussa eli tuplalapsilisää jokaisesta lapsesta. Tästä ehdotuksesta Saarikko oli kertonut jo eilen.

Ukrainan sodan vuoksi valtiovarainministeriö ehdottaa yhteensä noin 2 miljardin euron määrärahoja ensi vuodelle. Hallitus linjasi rahoista pääosin jo keväällä. Menot katetaan kehyksen ulkopuolisina menoina.

Päivitys 4.8. kello 17.10: Päivitetty juttu kauttaaltaan Saarikon tiedotustilaisuudessa kertomilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut