Poliisi epäilee metsästäjäjoukkoa suden salakaadosta Pohjois-Karjalassa – Tutkinnanjohtaja: motiivi saattaa olla susiviha

Susi on metsästyslain mukaan aina rauhoitettu eläin, ja petoa saa metsästää ainoastaan poikkeusluvalla.

Susi jolkotti keväthangella Kuhmon rajavyöhykkeellä 8. toukokuuta 2020. Se kuvattiin piilokojusta haaskaruokintapaikalta.

2.8. 17:05

Poliisi epäilee useita ihmisiä osallistumisesta suden salakaatoon Ilomantsissa vuosien 2020 ja 2021 vaihteessa Pohjois-Karjalassa.

Itä-Suomen poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan salakaatoepäilystä. Syyteharkintaan lähteneessä jutussa vakavimpana rikosnimikkeenä on törkeä metsästysrikos.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Tirronen kertoo, että epäiltyjä on kokonaisuudessa kaikkiaan noin kymmenen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi alkuvuonna vähäksi ajaksi epäillyistä neljä.

”Kaikkia osallistuneita on esitutkinnassa epäilty törkeästä metsästysrikoksesta”, kertoo Tirronen.

Itse suden ampunut on poliisin mukaan esitutkinnassa myöntänyt tappaneensa eläimen. Susi on metsästyslain mukaan aina rauhoitettu eläin, ja petoa saa metsästää ainoastaan poikkeusluvalla. Rikoslain mukaan törkeästä metsästysrikoksesta voidaan tuomita vähintään neljästä kuukaudesta enintään neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Motiivina mahdollisesti susiviha

Salapyyntiin osallistuneet ovat Tirrosen mukaan olleet metsästäjistä koostunut ryhmä, mutta kyse ei kuitenkaan ole hänen mukaansa mistään järjestäytyneestä metsästysseuratoiminnasta.

”Voisi arvioida, että mahdollisesti motiivi voi olla susiviha. Esitutkinnan perusteella yksittäistä tarkkaa motiivia voi olla vaikea nimetä”, Tirronen kertoo.

Hän kuitenkin lisää, että alueella metsästäjät ovat menettäneet koiriaan susien saaliiksi.

Yhden epäillään joutuneen kiristyksen kohteeksi

Suden salametsästysjutun yhteydessä poliisi selvitti myös kiristysepäilyä. Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että yhtä pyyntiin osallistunutta yritettiin kiristää sillä tiedolla, että tämä oli osallistunut pedon laittomaan metsästykseen.

Poliisi pääsi Tirrosen mukaan epäillyn salakaadon jäljille omien tutkimustensa ja todistajien kertomusten kautta. Tirronen kuitenkin täsmentää, ettei salakaatoepäily tullut kiristyksen seurauksena poliisin tietoon.

Tutkinnan yhteydessä tuli ilmi myös muita rikosepäilyjä, kuten aseiden virheellistä säilytystä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut