Mursu kuoli matkalla Korkeasaareen – patologi tutkii menehtyneen eläimen

Suurta huomiota herättänyt mursu oli huonossa kunnossa, mutta vaihtoehto kuljetukselle olisi ollut lopettaminen.

Kotkassa omakotitalon pihaan eksynyt mursu siirrettiin kuljetuskontissa kuorma-auton kyytiin tiistai-iltana 19. heinäkuuta 2022.

20.7. 6:17 | Päivitetty 20.7. 16:17

Aamulehti

Matkalla Korkeasaaren villieläinsairaalaan kuollut mursu toimitetaan tänään jatkotutkimuksiin patologille, kertoo Korkeasaaren eläintarha. Eläin oli nukutettaessa hyvin heikossa kunnossa ja se menehtyi matkan aikana.

Eläintarha kertoo tiedotteessaan, että siirtoa varten mursu nukutettiin, nostettiin pressun avulla kuljetuslaatikkoon ja laitettiin eläinkuljetukseen sopivan kuorma-auton kyytiin. Puolimatkassa Kotkasta Korkeasaareen eläinlääkäri kuitenkin totesi mursun kuolleeksi tarkastaessaan sen kuntoa.

Lue lisää: Patologi tutkii valtavasti huomiota herättäneen kuolleen mursun torstaina – ”Ei mene sormi suuhun, mutta miettimisen paikkoja tulee, että mistä kohtaa leikataan”

”Päätös yrittää auttaa mursua siirtämällä se hoidettavaksi villieläinsairaalaan syntyi yhteisymmärryksessä. Mursu ei olisi selviytynyt luonnossa enää omin voimin, mutta viranomaiset arvioivat, että hoitoa kannattaa yrittää. Pitkään Itämerellä uineen, nälkiintyneen mursun voimat olivat kuitenkin lopussa, ja se menehtyi matkalla hoidettavaksi”, toteaa Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti tiedotteessa.

Tilaisuutta eläimen kunnon tutkimiseen ei ollut ennen tiistaita

Eläintarhan mukaan heidän eläinlääkärinsä toimi viranomaisten asiantuntija-apuna mursun ensihavainnoista alkaen. Eläinlääkärillä on pitkä työkokemus merinisäkkäiden hoitamisesta, vaikka Korkeasaaressa ei niitä ole, eläintarhasta todetaan.

Neuvoa mursun turvallisesta hoidosta haettiin lisäksi kansainvälisen eläintarhaverkoston isoihin merinisäkkäihin perehtyneiltä asiantuntijoilta ja luonnonvaraisten mursujen tutkijalta.

”Moni varmasti miettii, olisiko oudossa ympäristössä liikkunut mursu pitänyt ottaa hoitoon jo aiemmin. Tilaisuutta eläimen kunnon tutkimiseen tai kiinniottoon ei ennen tiistaita ollut”, Trontti sanoo.

Hänen mukaansa Korkeasaaren eläinlääkäri lähti jo perjantaina Haminaan selvittämään mursun kuntoa. Mursu kuitenkin sukelsi takaisin mereen ennen kuin eläinlääkäri ehti paikalle. Mursun kokoisen merieläimen kiinni ottaminen on sen luontaisesta ympäristöstään hyvin vaikeaa.

”Se liikkuu ketterästi ja voi sukeltaa hyvinkin syvälle”, Trontti sanoo.

Mursu kuoli myöhään illalla

Useita päiviä Suomen rannoilla havaittu mursu kuoli myöhään tiistai-iltana, kertoi Korkeasaaren eläintarha Twitterissä.

Kotkalaisen omakotitalon pihalle ilmestynyttä mursua lähdettiin siirtämään eilen Korkeasaaren villieläinsairaalaan hoitoon, sillä eläin todettiin huonokuntoiseksi. Nälkiintynyt mursu nukutettiin seitsemän jälkeen Kotkassa, ja eläintä ryhdyttiin kuljettamaan kymmenen aikaan illalla.

Lue lisää: Omakotitalon pihaan eksynyt mursu siirretään Korkeasaaren villieläin­sairaalaan

”Viime päivien koettelemukset ja kuljetus olivat heikkokuntoiselle eläimelle liian raskaat ja se menehtyi matkalla”, kertoi Korkeasaari Twitterissä.

Mursua oli tarkoitus tutkia tarkemmin, hoitaa eläinsairaalassa ja päättää, mitä eläimelle olisi tehty.

Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti oli tiistaina illalla huolissaan siitä, miten mursu selviytyisi kuljetuksesta. Vaihtoehtona kuljetukselle olisi ollut lopettaa se.

Mursu oli nälkiintynyt, eikä se olisi enää selvinnyt yksin luonnossa, biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro arvioi tiistaina Suomen ympäristökeskuksesta STT:lle. Hän oli arvioinut mursun kuntoa näkemiensä kuvien perusteella.

”Mursu on tullut maihin, siltä on hävinnyt rasvakerros ja sen lapaluut näkyvät. Se kuolisi meressä nyt”, Lumiaro arvioi STT:lle tiistaina.

Lisäksi Lumiaro oli ollut mursun tiimoilta yhteydessä muun muassa Korkeasaaren eläinlääkäreihin ja arktisen alueen eläinten asiantuntijoihin.

Mursu löytyi kotkalaisen talon pihalta pötköttelemästä.

Viranomaiset arvioivat kuntoa

Kotkassa joukko eläinlääkäreitä ja paikallinen eläinsuojelu­viranomainen arvioivat tiistaina pitkään mursun kuntoa.

Korkeasaari arvioi ennen siirtämispäätöstä, että jos mursu tarvitsee hoitoa, sekä sen nukuttaminen ja kuljettaminen on riskialtista. Hädässä olevaa eläintä on kuitenkin eläinsuojelulain mukaan autettava.

”Lähtökohtaisesti villieläintä tulee auttaa ja jos mursu on huonossa kunnossa, se viedään Korkeasaaren villieläinhoitolaan”, Trontti totesi tiistaina päivällä.

Tiistain aikana paikalla oli muun muassa poliisi ja pelastuslaitoksen edustajia. Lisäksi tilannetta seuraamassa oli toimittajia ja muutama sivullinen, jotka poliisi ohjasi läheisen metsän puolelle.

Paikalla olevia ihmisiä pyydettiin antamaan työrauha pelastus­henkilö­kunnalle, kertoi Kotkassa paikalla ollut HS:n toimittaja Jaakko Muilu.

”Kahdesta henkilöautosta, poliisin ja pelastuslaitoksen autoista on tehty ikään kuin blokki, jotta mursu ei lähtisi tielle päin”, Muilu kuvaili tilannetta tiistaina iltapäivällä.

Mursun seikkailut saivat valtavan mediahuomion

Suomessa ensimmäinen havainto mursusta tehtiin torstaina Haminassa.

Suomessa ja Itämerellä yleisesti ottaen erittäin harvinainen eläin oli kaukana luontaisesta elinympäristöstään ja herätti valtavaa kiinnostusta paikan päällä ja mediassa. Havainnot mursusta ovat olleet luetuimpia uutisia monen päivän ajan useilla suomalaisilla uutissivustoilla.

Perjantain jälkeen mursu muun muassa jäi viikonloppuna jumiin rysään ja kaatoi kalastajan veneen kesken merivartioston pelastusoperaation.

Sen jälkeen mursu löytyi tiistaina aamulla makoilemasta kotkalaisen talon pihalta. Viimeisenä päivänään eläin jyräsi talon omistajan Jukka Hovilan mattotelineen ja säikäytti Hovilan Minni-kissan.

Päivitys 20.7. kello 06.22: Päivitetty taustatiedoilla.

Päivitys 20.7. kello 07.02: Päivitetty HS:n toimittajan tiedoilla. Lisätty kuva ja video.

Oikaisu 20.7. kello 8.40: Korjattu mursun ensimmäinen havaintopäivä torstaiksi, jutussa luki aiemmin perjantai. Korjattu mursun jääneen kiinni rysään viikonloppuna, jutussa luki aiemmin maanantaina.

Päivitys 20.7. kello 12.44: Lisätty alkuun tietoja patologin tutkimuksesta ja mursun kunnosta ennen lopettamispäätöstä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut