Ministeri Tytti Tuppurainen: Neuvotteluiden lähtökohta on, ettei Fortum tee uutta pääomitusta Uniperiin

Tuppuraisen kertoi talousvaliokunnalle Uniper-neuvottelujen tilanteesta.

Tytti Tuppurainen saapui eduskuntaan talousvaliokunnan kuultavaksi tiistaina 19. heinäkuuta.

19.7. 10:50 | Päivitetty 19.7. 17:32

Suomi pyrkii siihen, että energiakonserni Fortum ei enää pääomita tytäryhtiötään saksalaista Uniperia, sanoi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) eduskunnassa tiistaina.

”Neuvottelujen lähtökohtana valtio-omistajalla on ollut se, että Fortum Uniperin pääomistajana ei enää tee uutta pääomitusta Uniperiin”, hän sanoi.

Uniper-neuvottelujen etenemistä tai syntymässä olevaa ratkaisua hän ei suostunut kommentoimaan millään tavalla. Hänen mukaansa neuvottelut ovat nyt hyvin herkässä vaiheessa.

Uniper, josta Fortum omistaa 78 prosenttia, on vaikeuksissa maakaasun saatavuuden ja hinnannousun vuoksi. Suomen valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia.

Venäläisen kaasun toimitusongelmista kärsivä Uniper tekee joka päivä kymmenien miljoonien eurojen tappiot. Fortum on käynyt viikkojen ajan neuvotteluja Saksan edustajien kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.

Lue lisää: Eduskunnan talousvaliokunta kokoontuu tänään käsittelemään energiapolitiikan ongelmia

Lue lisää: Suomalaisten ei kuulu helpottaa Saksaa kaasulaskuissa

Fortum rahoitti Uniperia tammikuussa miljardeilla

Tuppurainen puhui toimittajille oltuaan eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana.

Mennessään valiokuntaan Tuppurainen sanoi, että Fortumin saksalaiselle energiayhtiölle Uniperille alkuvuonna antama kahdeksan miljardin lisärahoitus oli siinä tilanteessa oikea ratkaisu.

”Yhtiön hallituksessa ja toimivassa johdossa kannettiin vastuuta omaan konserniin kuuluvan tytäryhtiön vaikeudesta”, hän sanoi.

Fortum rahoitti Uniperia kahdeksalla miljardilla tammikuussa. Tuolloin kaasun hinnannousu näytti väliaikaiselta vaihtelulta. Uniper on tähän mennessä jo käyttänyt suurimman osan rahoista, joten Fortum todennäköisesti menettää niistä ainakin osan.

Tuppuraisen mukaan kahdeksan miljardin rahoituspäätöksen teki Fortumin hallitus ja siitä vain informoitiin Suomen hallitusta. Hänen mukaansa hallitus ei voi ottaa asiasta poliittista vastuuta.

Tuppurainen sanoi, että hän olisi teoriassa voinut kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen ja vaatia asiaa päätettäväksi. Hän lisäsi, että jokainen voi kuitenkin miettiä, että miten hyvää päätöksentekoa ja hyvän hallintotavan mukaista se olisi ollut.

”Kysymys on siitä, kuka tämän maksaa”

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi kokoukseen mennessään, että valiokunta haluaa selvyyden siitä, miten suomalaisten veronmaksajien etua puolustetaan ja millaisia neuvottelutuloksia on mahdollista saavuttaa, jotta voidaan minimoida veronmaksajille koituvat vahingot.

Hänen mukaansa on tärkeää, että suomalaiset eivät joudu maksajiksi Saksan energiapolitiikan virhevalinnoista.

”Kysymys on siitä, kuka tämän maksaa”, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan tilanteeseen on johtanut kolme merkittävää tekijää.

”Ensimmäinen niistä on Putinin aloittama sota. Toinen syy ovat ne virhevalinnat, joita Saksan politiikassa on tehty. Kolmas syy on Fortumin johdon Uniper-kaupat”, Grahn-Laasonen sanoi.

Hyviä vaihtoehtoja ei ole enää näkyvissä

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää arvioi kokoukseen mennessään, että hyviä vaihtoehtoja ei ole enää näkyvissä.

”Nyt pitää löytää se vähiten huono ratkaisu. Tämä on uskomaton tilanne, että näin suurista tappioista puhutaan”, Mäenpää sanoo.

Fortum on sitä mieltä, että Saksan hallituksella on keskeinen asema Uniperin tilanteen ratkaisemisessa. Fortum on ehdottanut ratkaisuksi Uniperin pilkkomista siten, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotettaisiin muista toiminnoista Saksan valtion omistukseen.

Fortum on kertonut käyvänsä rakentavassa hengessä keskusteluja Saksan hallituksen kanssa löytääkseen ratkaisun, jolla Uniperin taloudellinen vakavaraisuus ja liiketoiminnan riskien hallinta voidaan varmistaa ja näin turvata energian toimitusvarmuus Saksassa.

Talousvaliokunnan varajäsen Kai Mykkänen (kok) sanoi, että sopimusten force majeure -pykälän pitäisi päteä ja Uniperin nostaa sen nojalla omia hintojaan. Sen jälkeen olisi Mykkäsen mukaan Saksan asia tukea yhtiön asiakkaita.

Force majeure on sopimusoikeudellinen termi, joka viittaa niin ylivoimaisiin ja ennakoimattomiin olosuhteisiin, että sopimukseen kuuluvia velvollisuuksia ei voida täyttää.

Juttua päivitetty 19.7.2022 kello 13.25: Lisätty Grahn-Laasosen, Mäenpään ja Tuppuraisen kommentit.

Juttua päivitetty 19.7. kello 17.32: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut