Alkukesän helteet vähensivät verenluovuttajien määrää, mutta nyt tilanne on jo parempi – näitä veriryhmiä tarvitaan juuri nyt

Veren varmuusvarasto on myös huoltovarmuuden kannalta tärkeää, muistuttaa SPR:n verenluovutuksen johtaja.

Erityisesti miehiä on jo pitkään ollut haastavaa saada verenluovuttajiksi. Kuvituskuva Valkeakoskelta SPR:n verenluovutustilaisuudesta vuodelta 2021.

8.7. 13:56

Aamulehti

Kesäkuun hellejakso vähensi verenluovutusta, mutta tällä viikolla tilanne on korjaantumassa, sanoo Suomen Punaisen Ristin (SPR) verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

Tällä hetkellä Veripalvelussa on onnistuttu keräämään puskuria sairaaloiden mahdollisia äkillisempiä tarpeita varten. Vielä enemmän varastoa haluttaisiin, Pastila sanoo ja muistuttaa, että veren varmuusvarasto on myös huoltovarmuuden kannalta tärkeää.

Pastila sanoo, että varsinkin alkukesän haasteena on ollut ison A+ -veriryhmän alhaiset luovutusluvut. Perjantaina Veripalvelun sivuilla oleva mittari näytti huonoa varastotilannetta veriryhmissä A+, A-, O- ja AB-. Pastila muistuttaa, että verta ei voi edelleenkään korvata lääkkeillä.

Korona ei enää käsidesipulloja ja turvavälistä muistuttavia lappuja lukuun ottamatta vaikuta Veripalvelun toimintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että pakollinen ajanvarauskin on poistunut käytöstä. Sisälle voi kävellä koska vaan ovien ollessa auki.

Miehet haastava ryhmä

Lämpimät kesät tai edes korona eivät kuitenkaan vähennä merkittävästi luovuttajamääriä verrattuna muihin vuodenaikoihin. Ihmisillä on lomalla aikaa. Suuri verentarve tarkoittaa sitä, että veripalvelussa ei kesäisinkään supisteta juurikaan luovutuspaikkojen aukioloaikoja.

”Keräämme verta sairaaloiden tarpeen mukaan. Nyt on ollut kesiä, jolloin sairaaloissa verentarve ei ole pudonnut yhtään. Silloin aktivoimme luovuttajia.”

Aktivoinnilla Pastila tarkoittaa esimerkiksi tekstiviestikutsuja, mainontaa ja verenluovutuksen markkinointia erilaisilla messuilla sekä tapahtumissa. Erityisesti miehet ovat tällä hetkellä Veripalvelun tähtäimessä, koska heidän osuutensa luovuttajista on naisia pienempi.

”Mietimme, miten sanoitamme ja kuvitamme mainontaa, jotta saisimme miehiä enemmän luovuttajiksi. Miehet ovat meille haastava ryhmä.”

Tausta

Veriryhmät

Suomalaisten veriryhmäjakauma: A+ 35 prosentilla, O+ 28 prosentilla, B+ 16 prosentilla, AB+ 7 prosentilla, A- 6 prosentilla, O- 5 prosentilla, B- 2 prosentilla ja AB- yhdellä prosentilla väestöstä.

O- on hätäverta, jota annetaan ensimmäisenä onnettomuuksissa ja kiireellisissä leikkauksissa. Se sopii kaikille.

Väärä veri voi johtaa potilaan omien punasolujen rikkoutumiseen.

Luovutettu veri auttaa 40 000 potilasta vuosittain Suomessa.

Jotta verivarastot säilyvät turvallisella tasolla ja kaikille potilaille riittää verta, luovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut