Puolustusvoimat lopettaa ”keltaisesta valtiosta” puhumisen ja puhuu jatkossa suoraan Venäjästä

Naton ohjeistuksen mukaan keltainen väri taas tarkoittaa epäselvää tai tunnistamatonta kohdetta.

Uudet varussotilaat astuivat maanantaina palvelukseen Parolassa.

4.7. 21:12

Puolustusvoimat ei enää jatkossa puhu ”keltaisesta valtiosta” vaan suoremmin Venäjästä. Vihollisesta on aikojen saatossa käytetty muitakin kiertoilmaisuja, kuten ”N-valtio” tai ”vihollinen idästä”.

Pääesikunnan koulutuspäällikön, eversti Kari Pietiläisen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut keskustelukulttuuria Puolustusvoimissa. Asiasta kertoi ensin Yle.

”Keskustelemme Venäjästä ja Venäjän uhasta aikaisempaa avoimemmin. Puolustusvoimat on läpinäkyvä organisaatio, jossa asioista keskustellaan niiden oikeilla nimillä”, Pietiläinen kertoo sähköpostitse.

Alun perin ”keltainen valtio” -ilmaisun käyttö on liittynyt koulutukseen ja sitä on käytetty harjoituksissa nimeämättä tiettyä oikeaa valtiota.

”Useat asevoimat käyttävät harjoitusvastustajia koulutuksessaan. Meillä on perinteisesti keltaisella merkitty harjoitusvälineitä tai kuvattu harjoituskokonaisuutta”, Pietiläinen kertoo.

”Keltaisesta valtiosta on alettu puhua jossakin vaiheessa.”

Pietiläisen mukaan nimikettä on käytetty esimerkiksi varusmiesjoukkojen harjoituksissa ja kertausharjoituksissa, joissa harjoitusvastustajasta on käytetty termiä A2-keltainen.

Käytännössä sillä on tarkoitettu Venäjää, sillä Suomen puolustusvoimat on useiden vuosikymmenien ajan varautunut koulutuksessa ja suunnittelussa Venäjän uhkaan.

Mikä sitten muuttuu, kun esimerkiksi käsitteestä ”harjoitusvastustaja A2-keltainen” sanoina luovutaan?

”Määritelmien ja sisältöjen puolesta käytännössä ei mikään”, Pietiläinen sanoo.

Pietiläisen mukaan ilmaisusta luopuminen liittyy pitkälti siihen, mitä tai millä tavoin on haluttu keskustella julkisuudessa.

”Kyse on avoimuudesta, puhumisesta asioista niiden oikeilla nimillä ja asioiden selkeyttämisestä”, hän kertoo.

Nyt A2-keltainen nimenä jää historiaan ja ”keltainen valtio” -nimikkeestä luovutaan. Tosin harjoitusvastustajasta tullaan jatkossakin harjoituksissa käyttämään jonkinlaista merkintää, Pietiläinen kertoo.

Naton ohjeistuksen mukaan vastustajan väri on punainen, keltainen väri taas tarkoittaa Naton ohjeen mukaan epäselvää tai tunnistamatonta kohdetta.

Kesän alokaserä astui Santahaminassa palvelukseen maanantaina. Nyt palveluksen aloittanut saapumiserä on ensimmäinen, jonka armeija käynnistyy sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut