Kokoomuksen koko eduskuntaryhmä yhtä mieltä perusteista, joilla Rydman erosi ryhmästä – ”Me arvioimme luottamusta, hyvää käytöstä ja moitittavuutta”

Jo aiemmin tänään kerrottiin, että Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenyydestä ja kaikista jäsenyyksistään valiokunnissa toistaiseksi.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko (takana), puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja kansanedustaja Kai Mykkänen (oik.) kommentoivat kokoomuksen eduskuntaryhmän ylimääräisen ryhmäkokouksen antia Helsingissä 21. kesäkuuta 2022.

21.6. 17:36

Kaikki kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenet yhtyivät siihen, että oli välttämätöntä, että Wille Rydman eroaa ryhmän jäsenyydestä, sanoo eduskuntaryhmän ryhmäjohtaja Kai Mykkänen.

Mykkänen sanoo, että luottamusta Rydmaniin ei enää ole.

”Kävimme perusteellisen keskustelun. Nämä tulleet tiedot ovat järkyttäneet ihan jokaista meidän ryhmän jäsentä”, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan eduskuntaryhmä tekee kaikkensa, että mitään tällaista ei tarvitsisi enää ikinä nähdä.

Jo aiemmin tänään kerrottiin, että Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenyydestä ja kaikista jäsenyyksistään valiokunnissa toistaiseksi. Kokoomus kertoi tiedotteessa, että puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Mykkänen kävivät keskustelun Rydmanin kanssa.

Mykkänen painotti, että rikoskynnys ei ole ainoa asia, jota eduskuntaryhmä arvioi.

”Me arvioimme tässä ennen kaikkea luottamusta, hyvää käytöstä, moitittavuutta”, Mykkänen sanoo.

Asiaa voidaan puolueen mukaan käsitellä uudelleen, jos mahdolliset jatkoselvitykset palauttavat luottamuksen.

”Me jatkamme tästä eteenpäin niin, että rikosoikeudelliseen asiaan täytyy saada selvyys. Sitä me emme voi arvioida. Olemme pyytäneet, että poliisi arvioi, että onko Helsingin Sanomien jutussa tai sen myötä tullut sellaisia seikkoja, että se täytyy tutkia uudelleen. Se on normaali käytäntö”, Orpo sanoi.

Toinen liittyy taas kansanedustajan moraaliin ja arvokkaaseen käytökseen.

”Nyt ollaan selkeästi tilanteessa, että Rydman ei jatka meidän ryhmän jäsenenä”, Orpo sanoi.

Hän sanoo, että koko puolueyhteisö tuomitsee Rydmanin epäillyn toiminnan.

”Me teemme kaikkemme, että tällaiset ilmiöt pystytään kitkemään pois”, Orpo sanoi.

Useat nuoret naiset kertoivat HS:lle Rydmanin ahdistavasta käytöksestä

Useat nuoret naiset kertovat sunnuntaina julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi runsaasti alkoholia ja kehotti juomaan. Osa naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä. Muutama Rydmanin kotona käynyt haastateltava kuvaa Rydmanin käytöstä painostavaksi, kun he halusivatkin poistua paikalta.

Rydman on kiistänyt väitteet, ja hän katsoo joutuneensa ”härskin mustamaalauksen” kohteeksi ja että sen taustalla on yksi tai kaksi naista.

Rydmanin kanssa selvitettiin yhteen henkilöön kohdistunutta epäasiallista käytöstä vuonna 2020

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmä käsittelee huomenna Rydmanin tilannetta.

Jo aiemmin on kerrottu, että Helsingin piirin toiminnanjohtaja Sanna Hämäläinen ja kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko ovat Rydmanin kanssa selvittäneet epäilyitä Rydmanin epäasiallisesta käytöksestä.

Hämäläinen kertoo nyt STT:lle, että hän sai vuonna 2020 toisen käden tietoa Rydmanin mahdollisesta epäasiallisesta käytöksestä. Tuolloin Hämäläisellä oli se käsitys, että tapaus liittyi yhteen henkilöön. Hänellä ei myöskään ollut tietoa henkilön iästä tai henkilöllisyydestä.

”Kukaan näistä Helsingin Sanomien jutussa esiintyneistä tytöistä ei ole ollut minuun suoraan yhteydessä. En ole tiennyt, keitä he ovat olleet”, hän sanoo.

Hämäläinen kertoo saaneensa Rydmanilta asiasta selvityksen, eikä silloin aihetta enempään ollut. Hämäläinen ei tarkemmin yksilöi, mitä Rydman on hänelle kertonut.

”Silloin ei myöskään ollut tietoa näistä henkilöistä, että heiltä olisi voinut näitä lisätietoja selvittää”, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mukaan hänelle ei myöskään yksilöity mitenkään tarkemmin sitä, millaisesta epäasiallisesta käytöksestä oli kyse. Hämäläisellä ei ollut esimerkiksi tietoa alkoholin tarjoamisesta.

Kesän lopulla 2020 hän sai tietää, että myös poliisi oli selvittänyt asiaa ja päättänyt, ettei tutkintakynnys ylity. Myös tuolloin hän oli siinä käsityksessä, että tapaus koski yhtä ja samaa henkilöä.

”Olen pyytänyt Rydmanilta sitä materiaalia, ja hän on sanonut, että se on salaista”, Hämäläinen sanoo.

Hän sanoo, ettei tajunnut pyytää materiaalia poliisilta, koska luuli sen olevan salaista. Hämäläinen ei myöskään tiennyt, että asiaa tutki keskusrikospoliisi, ei paikallispoliisi.

Seuraavan kerran Hämäläinen keskusteli asiasta Rydmanin kanssa, kun toimittajat olivat alkaneet olla yhteydessä. Tällöinkin Hämäläisellä oli edelleen käsitys, että kyse oli yhdestä ja samasta tapauksesta.

Hämäläinen ei yksilöi, mitä tarkalleen ottaen Rydmanin kanssa keskusteltiin ja millaisen selvityksen tämä antoi.

Puoluesihteeri Kokko on aiemminkin kertonut Rydmanin kiistäneen esitetyt väitteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut