Kokoomuksen eduskuntaryhmä pui Wille Rydmanin tapausta – Orpo ja Mykkänen: "Luottamusta Rydmaniin ei tällä hetkellä ole”

Wille Rydman on useiden naisten kertomusten mukaan käyttäytynyt epäasiallisesti näitä kohtaan. Rydman katsoo olevansa härskin mustamaalaus­kampanjan kohde.

Wille Rydman kiistää toimineensa epäasiallisesti naisia kohtaan. Rydman kuvattiin perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä kesäkuussa 2020.

21.6. 10:30 | Päivitetty 21.6. 17:31

Kansanedustaja Wille Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenyydestä toistaiseksi, kokoomus kertoi tiedotteessaan tiistaina.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoontui tiistaina kello 15 ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Rydmanin tapausta. Kokous loppui noin kello 16.30, jonka jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen saapuivat vastaamaan median kysymyksiin.

Mykkäsen ja Orvon mukaan ryhmän näkemys Rydmanin eroamisesta oli täysin yhtenäinen.

”Luottamusta Rydmaniin ei tällä hetkellä ole. Asiaan voidaan palata uudestaan, mikäli jatkossa tulee esiin sellaisia asioita, jotka palauttavat Rydmanin luottamuksen”, Mykkänen kommentoi.

Orpon mukaan Rydmania oli lähestytty ahdistelusyytösten kanssa, kun Helsingin Sanomien toimittajat kyselivät aiheesta puolueen jäseniltä. ”Me emme tästä kokonaisuudesta tienneet. Tämä kokonaisuus on järkyttävintä. Lukuisia nuoria ja alaikäisiä naisia kohtaan on käytetty valtaa väärin”, Orpo sanoi.

Orpo ja Mykkänen keskustelivat Rydmanin kanssa

Kokoomuksen tiedotteen mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ovat keskustelleet Rydmanin kanssa. Keskustelun johtopäätöksenä on Rydmanin ero.

Lisäksi Rydmanin kerrotaan luopuvan kaikista niistä jäsenyyksistä, joihin eduskuntaryhmä on hänet valinnut. Rydman on perustuslakivaliokunnan, hallintovaliokunnan, Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan ja eduskunnan tilintarkastajien jäsen.

”Asiaa voidaan käsitellä uudelleen, mikäli mahdolliset jatkoselvitykset palauttavat luottamuksen”, kokoomuksen tiedotteessa kerrotaan.

Eduskuntaryhmä koolle

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on parhaillaan kokoontunut ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Rydmanin tapausta. Kokous alkoi kello 15. Aamulehti näyttää Ilta-Sanomien suoraa lähetystä eduskunnasta. Kokouksen on arvioitu kestävän noin puolituntia.

Eduskuntaryhmän kokoukseen tiistaina saapunut pirkanmaalainen kansanedustaja Pauli Kiuru kuvaili käsillä olevaa asiaa vakavaksi. Kiurun mukaan kokoomus ei hyväksy häirintää, mutta muistuttaa, että ketään ei tulisi tuomita ennen kuin asiat on selvitetty.

Kiuru oli ainoa kokoomuksen kansanedustajista, joka antoi toimittajille kommentteja ennen kokousta. Kiurun mukaan uutisointi Rydmanista pilasi hänen viikonloppunsa.

Lisäksi Kiurulta kysyttiin, millaisia selvityksiä Rydmanin asiasta tulisi nyt saada.

”Kannattaa nyt odottaa ryhmän johdon kantoja siitä, miten päätetään. En lähde ennen kokousta arvioimaan”, Kiuru vastasi ja lisäsi, että toivoo asiaan apua virkavallalta.

Keskusrikospoliisi teki vuonna 2020 esiselvityksen Rydmanin asiasta, mutta muutaman päivän jälkeen se lopetettiin. Poliisin mukaan mikään ilmi tullut teko ei ylittänyt tutkintakynnystä. Krp kertoi tiistaina, ettei ilmi ole tullut sellaista uutta tietoa, jonka mukaan päätös jättää esitutkinta aloittamatta olisi ollut väärä.

Lue lisää: Krp Rydmanista: Ei ole sellaista uutta tietoa, että päätös jättää esitutkinta aloittamatta olisi väärä

Valtuustoryhmä käsittelee

Maanantaina kerrottiin, että kokoomuksen valtuustoryhmä Helsingissä käsittelee Rydmanin asemaa keskiviikkona. Valtuustoryhmää johtavan Maarit Vierusen mukaan ylimääräisessä ryhmäkokouksessa kuullaan myös Rydmania itseään.

Lue lisää: Kokoomuksen valtuustoryhmä pui Rydmanin asemaa keskiviikkona ylimääräisessä ryhmäkokouksessa

Helsingin Sanomien mukaan Rydmanin puoluetoveri, kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Sini Korpinen kyseenalaistaa Rydmanin aseman puolueen valtuustoryhmässä. Korpisen mukaan Rydmanin asemaa tulisi harkita uudestaan vähintäänkin valtuustotyöhön liittyvien luottamustehtävien osalta.

Kansanedustaja Rydman on Helsingin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja sekä Helsingin Sataman hallituksen puheenjohtaja.

Rydman kiistää väitteet

Useat nuoret naiset kertovat sunnuntaina julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi runsaasti alkoholia ja kehotti juomaan. Osa naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä. Muutama Rydmanin kotona käynyt haastateltava kuvaa Rydmanin käytöstä painostavaksi, kun he halusivatkin poistua paikalta.

Rydman on kiistänyt väitteet, ja hän katsoo joutuneensa ”härskin mustamaalauksen” kohteeksi ja että sen taustalla on yksi tai kaksi naista.

Petteri Orpo sanoi sunnuntaina kokoomuksen ottavan esitetyt syytökset ”äärimmäisen vakavasti”. Hänen mukaansa puolue ryhtyy selvittämään, mistä ”kaikesta syytöksissä on kysymys”, ja arvioi sitten uudelleen Rydmanin asemaa kokoomuksessa.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut