Akavan Fjäder katuu kassakaappisopimuksen allekirjoittamista – harkitsee politiikkaan siirtymistä

Puheenjohtajapeli alkoi virallisesti: TEKin Jari Jokinen ja Jukon Maria Löfgren hamuavat Fjäderin seuraajaksi.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kuvattiin mediatilaisuudessaan Helsingissä maanantaina 20. kesäkuuta.

20.6. 13:10 | Päivitetty 20.6. 21:24

Puheenjohtajapeli keskusjärjestö Akavassa sai maanantaina uusia kierroksia. Puheenjohtaja Sture Fjäder selitti osuuttaan niin sanotussa kassakaappisopimuksessa. Pian sen jälkeen Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren ilmoittautuivat virallisesti puheenjohtajakisaan.

Kulisseissa muhinut puheenjohtajapeli rävähti julkisuuteen perjantaina, kun Helsingin Sanomat ja MTV uutisoivat, että Fjäder on jättämässä tehtävänsä kesken kauden. HS julkaisi jutussaan niin kutsutun kassakaappisopimuksen. Syyskuulle 2020 päivätyssä sopimuksessa ovat Fjäderin lisäksi allekirjoittajina Jokinen, OAJ:n silloinen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää. Sen mukaan Fjäder ei istu nelivuotista kauttaan loppuun.

”Joku haluaa laittaa minut roskikseen”

Fjäder kertoi julkisesti sunnuntaina, että luopuu tehtävästään marraskuussa. Maanantaina hän avasi parin vuoden takaisia tapahtumia. Hän sanoi laittaneensa nimensä kyseiseen sopimukseen vastentahtoisesti ja katui sen allekirjoittamista.

”Olisi pitänyt vain sanoa, että me menemme Akavan sääntöjen mukaan, mutta teille tiedoksi, että lopetan (kesken).”

Fjäder sanoi, että puheenjohtajalla on oikeus lähteä milloin haluaa ja toisaalta sopimuksella ei ole juridista merkitystä, koska puheenjohtajakausi on nelivuotinen.

”Koen vähän niin, että olen tehnyt todella hyvän duunin, ja nyt sitten kolme päivää ennen kuin ilmoitan”, joku haluaa tehdä (sen) minun puolestani ja laittaa minut roskikseen.

”Eihän näistä nyt turuilla ja toreilla puhuta”

64-vuotias Fjäder valittiin Akavan puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran vuonna 2011. Ennen kuin nykykaudelle valittiin puheenjohtaja elokuussa 2020, Fjäder oli ilmoittanut kiinnostuksensa jatkaa ja oli samalla kaavaillut lopettavansa kauden kesken tämän vuoden syksyllä.

Hänen mukaansa akavalaisessa yhteisössä oli melko laajasti tiedossa ennen puheenjohtajavalintaa, että hän on lopettamassa kesken.

”Mutta eihän näistä nyt turuilla ja toreilla puhuta.”

Fjäderistä jokin taho on halunnut sopimuksella varmistaa, että hän varmasti pitää kiinni lupauksestaan.

”Kyllä minä senkin aistin, että on tietty jengi, joka haluaa varmistaa, että minä lähden ja sitten naamioitiin se siihen, että tuetaan, mutta hinta on tämä.”

Luukkainen: Aloite tuli ulkoa

Nykyään Jukon hallituksen puheenjohtajana toimiva Luukkainen toteaa STT:lle, että aloite sopimuksen tekemiselle ei tullut keltään allekirjoittajista.

Fjäder oli aiemmin kertonut, että Saranpää ja Jokinen eivät halunneet sopimusta, mutta hän ei kommentoinut Luukkaisen osuutta.

”Ei kai kukaan pakottanut Saranpäätä ja Jokista kirjoittamaan nimiään alle. Porukalla paperi on tehty, ja Fjäder sitä ei halunnut”, Luukkainen kommentoi.

Myös Luukkainen viittaa ”tahoihin”, jotka ilmoittivat, että ovat valmiita tukemaan Fjäderiä jatkokaudelle, jos voidaan varmistaa, että tämä ei jatka kautta loppuun.

Fjäder oli toivonut, että järjestely julkistetaan vasta tänä syksynä.

”Fjäder ajatteli, että hänestä tulee niin sanotusti rampa ankka, jos kerrotaan”, ettei hän ole koko kautta.

Nyt Fjäder pohtii jatkoaskeliaan, ja seuraava tähtäin saattaa olla eduskuntavaaleissa. Hän aikoo kertoa suunnitelmistaan elokuun loppupuolella.

Fjäder on ollut pitkään kokoomuksen jäsen.

Maanantai-iltana koolla ollut OAJ:n hallitus sanoi, ettei kassakaappisopimus vastaa avointa ja läpinäkyvää toimintatapaa. OAJ:n hallitus edellyttää, että Akavan tulevan puheenjohtajan valintaprosessi on avoin ja oikeudenmukainen.

Kello 21.21: Uutinen päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut