Kokoomuksen Orpo sanoo puolueen arvioivan Rydmanin asemaa puolueessa uudelleen: ”Syytökset ovat vakavia”

Rydman: ”On hyvin todennäköistä, että tulen tekemään rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta.”

Useat nuoret naiset kertovat Helsingin Sanomissa kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin (vas.) ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi sunnuntaina STT:lle tienneensä viime talvesta asti, että puolueessa selvitetään Rydmaniin kohdistuvia epäilyjä.

19.6. 12:02 | Päivitetty 19.6. 19:13

Helsinki

Useat nuoret naiset kertovat Helsingin Sanomissa kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin, 36, ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi runsaasti alkoholia ja patisteli juomaan. Osa näistä naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä. Muutama Rydmanin kotona käynyt haastateltava kuvaa Rydmanin käytöstä painostavaksi, kun he halusivatkin poistua paikalta.

Lehden mukaan kokoomuksen johto on ollut pitkään tietoinen Rydmania koskevista väitteistä.

Rydman kuvaa blogissaan juttua ja sen väitteitä järkyttäviksi. Hän kiistää väitteet ja sanoo, että tulee erittäin todennäköisesti tekemään rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta. Pitkässä kirjoituksessaan hän käy yksityiskohtaisesti läpi jutun väitteitä.

HS:lle Rydman sanoo, että on joutunut ”härskin mustamaalauksen” kohteeksi ja että sen taustalla on yksi tai kaksi naista.

HS:n mukaan yksikään nainen ei ole itse ollut toimitukseen tai poliisiin yhteydessä. Valtaosa kertomuksista oli kerrottu poliisille ennen HS:lle puhumista.

Keskusrikospoliisi selvitti Rydmanin toimintaa vuonna 2020 sen jälkeen, kun 17-vuotias tyttö oli kertonut seksuaalisen kaltoinkohtelun uhreja auttavassa chat-palvelussa, että hänen puolueensa jäsen – nimeä ja puoluetta mainitsematta –  olisi kymmenen vuoden ajan ahdistellut 14–17-vuotiaita. Poliisi puhutti yhdeksää naista. Esiselvitys lopetettiin, ja poliisin mukaan mikään ilmi tullut teko ei ylittänyt tutkintakynnystä.

HS on haastatellut osaa poliisille puhuneista naisista sekä kolmea muuta naista. Kaksi naisista halusi esiintyä omalla nimellään.

Asemaa arvioidaan uudelleen

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön sunnuntaina iltapäivällä. Hän kertoi lukeneensa Helsingin Sanomien jutun huolellisesti läpi ja istuneensa sen jälkeen vielä kokouksessa puoluejohdon kanssa.

HS:n mukaan Orpon kertoo saaneensa tietää Rydmaniin kohdistuneista syytöksistä viime talvena, kun hän kuuli Helsingin Sanomien toimittajien kyselleen niistä. Toimittajien yhteydenoton jälkeen Orpo pyysi kokoomuksen puoluesihteeriä ja Helsingin piirin toiminnanjohtajaa selvittämään epäilyjä.

”Silloin ei käynyt ilmi vielä mitään näin yksilöityä tietoa Rydmanin yksityiselämän toiminnasta. Tämä teidän juttunne oli kuitenkin järkyttävää luettavaa, ja syytösten laajuus selvisi minulle vasta sen myötä.”

Orpo sanoo kokoomuksen ottavan Helsingin Sanomissa esitetyt syytökset ”äärimmäisen vakavasti”. Hänen mukaansa puolue ryhtyy selvittämään, mistä ”kaikesta syytöksissä on kysymys”, ja arvioi sitten uudelleen Rydmanin asemaa kokoomuksessa.

”Syytökset ovat vakavia. Tämä on ihan selvä, ja asia on siksi selvitettävä.”

Orpo kertoo, ettei hän ole keskustellut syytöksistä henkilökohtaisesti Rydmanin kanssa.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoo puolestaan STT:lle käyneensä Helsingin piirin toiminnanjohtajan kanssa keskustelun Rydmanin kanssa. Rydman oli keskusteluissa kiistänyt väitteet. Kokko ei tarkemmin yksilöi, millaisista asioista tuolloin keskustelua käytiin.

Kokko ei muista tarkalleen, käytiinkö keskustelu Rydmanin kanssa ennen vai jälkeen sen, kun HS:n toimittajat olivat olleet häneen yhteydessä.

Kokko sanoo, ettei hän tiennyt aiemmin sellaisesta epäillystä käytöksestä, josta HS on sunnuntaina kertonut.

”Epäilyjen vakavuus ja mittakaava selvisivät minulle tänään”

Orpo kommentoi aiemmin sunnuntaina iltapäivällä uutistoimisto STT:lle tekstiviestitse kansanedustaja Rydmanista seuraavasti:

”Epäilyjen vakavuus ja mittakaava selvisivät minulle tänään HS:n jutusta. Olen tiennyt viime talvesta, että puoluesihteeri ja Helsingin piirin toiminnanjohtaja ovat selvittäneet Rydmanin kanssa häneen kohdistuvia epäilyjä.”

Orpo sanoi aikaisemmin sunnuntaina Twitterissä, että Helsingin Sanomien juttu kansanedustaja Wille Rydmanista on järkyttävää luettavaa. Orpon mukaan kokoomus ottaa tilanteen erittäin vakavasti ja asia käydään läpi kaikilla niillä välineillä, jotka ovat käytettävissä. Puheenjohtaja sanoo, että kokoomuksessa ei hyväksytä minkäänlaista häirintää, epäasiallista käytöstä tai valta-aseman väärinkäyttöä.

Hän lisää, että aikuisilla on vastuu myös alaikäisten hyvinvoinnista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen puolestaan kertoo STT:lle seuraavaa:

”En ole tiennyt Rydmania kohtaan esitettyjen syytösten sisällöstä ja HS:n haastattelun kuvaus oli järkyttävää luettavaa. Näin vakavia epäilyjä yhden ryhmän jäsenen toiminnasta käsitellään, mutta vielä on auki, miten ja milloin.”

Myös Sanna Marin järkyttyi

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi Ylen pääministerin haastattelu­tunnilla tapausta koskevaan kysymykseen. HS:n pääkirjoitustoimittaja Anna-Liina Kauhanen kysyi pääministeriltä, mitä esiin tulleet asiat hänen mielestään kertovat suomalaisesta poliittisesta kulttuurista Marinin pääministeri­kaudella.

”Ehkäpä en tekisi yhtäläisyysmerkkejä Wille Rydmanin mahdollisen käytöksen ja oman pääministerikauteni osalta”, pääministeri sanoi.

”Olin järkyttynyt siitä, mitä luin. Asiat eivät kyllä kovin hyvää kuvaa anna siitä, millaista toimintaa on ollut."

Marin sanoi myös uskovansa, että Rydmanin käytökseen kohdistuvat epäilyt selvitetään. Hänen mukaansa on tärkeää, että mikäli epäasiallista käytöstä tai häirintää ilmenee, asiat tuodaan esille.

Aamulehti ja Helsingin Sanomat kuuluvat Sanomaan, joka on myös uutistoimisto STT:n pääomistaja.

Päivitys 19.6.2022 kello 19.12: lisätty uutiseen Kristiina Kokon osuus.

Päivitys 19.6.2022 kello 17.28: lisätty Petteri Orpon uudet kommentit.

Päivitys 19.6.2022 kello 16.10: lisätty Sanna Marinin osuus uutiseen.

Päivitys 19.6.2022 kello 15.28: lisätty Kai Mykkäsen kommentti STT:lle.

Päivitys 19.6.2022 kello 15.25: lisätty uutiseen Orpon kommentti STT:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut