OP:n tekninen häiriö on saatu korjattua: siirtymättä jääneet maksut tileille tämän päivän aikana – ei viitteitä verkkohyökkäyksestä

Useiden pankkien asiakkaat eivät saaneet palkkaansa tilille keskiviikkona. Ongelmien taustalla oli OP:n tekninen häiriö. Lisäksi K-ryhmän kaupoissa oli aamupäivällä ongelmia korttimaksujen kanssa.

Laajat maksuliikennehäiriöt johtuvat OP:n maksuliikenneongelmista. Myös korttimaksuissa ilmeni ongelmia hetkittäin keskiviikkona.

15.6. 8:56 | Päivitetty 15.6. 17:09

Aamulehti

Suomessa oli keskiviikkona laajoja ongelmia palkkojen ja Kelan etuuksien saapumisessa pankkitileille. Ongelmien taustalla oli OP:n tekninen häiriö, joka saatiin korjattua keskiviikkona iltapäivällä.

”OP:lta lähteviä Sepa-maksuja koskenut häiriö on saatu korjattua ja maksut siirtyvät taas normaalisti. Aiemmin siirtymättä jääneet maksut ovat myös lähteneet pankista, ja niiden pitäisi näkyä muiden pankkien tileillä tämän päivän aikana. Vian syynä ollut tekninen häiriö on saatu korjattua. Pahoittelemme häiriöstä aiheutunutta haittaa.”, OP kertoi sähköpostissa Aamulehdelle kello 15.58.

Sepa on eurooppalaisen tilisiirtostandardin mukainen tilisiirto. OP:n maksuliikennepalveluiden johtaja Antti Karhu arvioi, että häiriö olisi koskettanut kymmeniä tuhansia suomalaisia. Kuun 15. päivä on yleinen palkkapäivä Suomessa.

Karhu pahoittelee tilannetta ja vahvistaa, että maksut näkyvät tileillä vielä keskiviikon aikana. Mahdollisuus verkkohyökkäykseen suljettiin Karhun mukaan jo varhaisessa vaiheessa pois.

”Käytännössä kyseessä oli järjestelmähäiriö, joka vaikutti siihen, että muihin pankkeihin matkalla olleet aineistot eivät muodostuneet oikein, ja se aiheutti viiveen maksujen perillemenossa. Tällaiset häiriöt ovat onneksi hyvin harvinaisia. Mielestäni tällaista ei ole koskaan aiemmin tapahtunut.”

Karhun mukaan häiriöt maksuliikenteessä pystytään korjaamaan yleensä nopeasti, erityisesti kun kyseessä on palkkoihin ja etuuksiin liittyvät häiriöt. Hän sanoo, että tapauksesta otetaan opiksi, ja palveluita kehitetään niin, ettei tilanne toistuisi.

”Maksuhäiriöissä on tärkeää, etteivät korjaukset aiheuta uusia häiriöitä, eli varmistimme, että korjaus tehdään asianmukaisesti ja raha varmasti saapuu tilille oikeaan aikaan. Ei hosuta, mutta pyritään olemaan kiireisiä,” Karhu sanoo.

Kuun 15. päivä on yleinen palkkapäivä Suomessa, joten häiriö puhutti suomalaisia jo aamusta alkaen. Ongelmia raportoitiin heti ainakin Nordeasta, S-Pankista, Danske Bankista ja POP Pankista. Myös Kela kertoi Twitterissä, että maksuja jäi tulematta tileille. S-Pankin Facebook-sivuilla useat asiakkaat kysyivät puuttuneiden palkkojen perään.

Palkat eivät saapuneet pankkeihin

Nordea kertoi Twitterissä keskiviikkona iltapäivällä, että OP:n lähteviä Sepa-maksuja ei ole saapunut Nordean asiakkaiden tileille Nordeasta riippumattomista syistä.

”Isot palkanmaksuerät lähtevät tyypillisesti yhdestä pankista ja jakautuvat useiden pankkien tileille. Emme ole saaneet näitä toisesta pankista tulevia palkkoja”, kertoo Maria Tomminen Nordean viestinnästä Aamulehdelle.

Ongelmasta kertoi myös julkiselle sektorille taloushallinnon palveluita tuottava Sarastia verkkosivuillaan. Sen mukaan useat Sarastian asiakkaiden palkansaajat ja omat työntekijät ovat huomanneet, että 15. päivän palkanmaksu ei ole tullut tilille.

K-ryhmän korttimaksuissa ongelma

Aamulehden tietojen mukaan myös korttimaksuissa oli ongelmia kaupoissa. Kehitysjohtaja Juha Andelin Keskosta vahvisti, että K-ryhmän kaupoissa oli ongelmia korttimaksujen kanssa keskiviikkona aamupäivällä.

Hänen mukaansa korttimaksujen välittäjä Netsillä oli lyhytaikainen ongelma korttimaksujen varmennuksessa. Hänen mukaansa ongelma saatiin korjattua noin kello 10.30 mennessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut