Kulttuurialalle vuosittain 30 miljoonan euron lisärahoitus ja freelancerien oikeudet kuntoon, työryhmä ehdottaa

Ehdotukset kulttuurialan jälleenrakentamiseksi luovutettiin tänään tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle.

14.6. 11:51

Helsinki

Kulttuurialan jälleenrakennuksen haasteita ratkomaan asetettu työryhmä ehdottaa, että kulttuurialan rahoitusta nostetaan vuosittain 30 miljoonalla eurolla vuosien 2024–2027 aikana.

Alan rahoitus halutaan nostaa yhteen prosenttiin valtion talousarvion menoista vuoteen 2027 mennessä.

Työryhmä luovutti ehdotuksensa tänään tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle (kesk.).

”Näkisin, että alan rahoituksen nostaminen on hallitusohjelmatasoinen asia. Tavoitteen realistisuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, minkälainen kilpailu oletettavasti niukkenevista määrärahoista on tulevina vuosina”, Honkonen sanoi raportin luovutustilaisuudessa.

Rakenteelliset uudistukset jäävät ensi kauteen

Seuraavan hallituksen heiniksi jää muun muassa freelancerien aseman parantaminen.

”Freelancer-uudistus on iso sosiaaliturvakysymys, eikä sen edistäminen aikataulujen puitteissa enää ole mahdollista tällä hallituskaudella”, Honkonen sanoi.

Suomen elokuvasäätiön hallituksen puheenjohtaja Anne Brunila perusteli freelancerien aseman parantamista muun muassa sillä, että freelancerien määrä on lisääntynyt ja etenkin kulttuurialalla heidän toimeentulonsa tulee useista eri lähteistä.

”Yhteiskunnan rakenteet eivät tunnista epätyypillisiä työsuhteita ja kulttuurialan freelancerit jäävät usein sosiaaliturvan ulkopuolelle. Esimerkiksi työvoimahallinnossa ei tunnisteta näiden ihmisten työnkuvia.”

Työryhmän koostamassa raportissa ehdotetaan, että freelancerien asemaa parannetaan muun muassa sivu- ja päätoimisen yrittäjyyden käsitteitä selkeyttämällä sekä vahvistamalla freelancertyön erityispiirteiden tunnistamista työvoimahallinnon ohjeistuksissa, tulkinnoissa sekä ratkaisukäytännöissä.

Laajempi verovähennysoikeus, suuremmat taiteilija-apurahat

Työryhmä ehdottaa myös, että vuonna 2023 alkavalla hallituskaudella eduskunnalle annetaan kulttuuripoliittinen selonteko, jossa huomioidaan laajasti luovia aloja koskevat asiat.

Lisäksi työryhmä esittää kulttuurin ja luovien alojen yhdistämiseen liittyvien, hallinnonalarajat ylittävien haasteiden ratkaisuksi kulttuuri- ja luovia aloja käsittelevän ministeriryhmän perustamista seuraavalla hallituskaudella.

Muita työryhmän ehdotuksia ovat muun muassa yksityishenkilöitä koskevan yksityisten lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentaminen tieteestä taiteeseen, taiteilija-apurahan euromäärän nostaminen sekä sisällöntekijöiden asemaan ja luoviin aloihin vaikuttavien EU-direktiivien toteuttaminen.

Silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) asetti elokuussa 2021 työryhmän ratkaisemaan kulttuurialan jälleenrakennuksen ja tulevaisuuden haasteita. Tulevaisuustyöryhmän tehtävänä oli laatia ehdotuksia taide- ja kulttuurialan elpymiseksi ja vahvistamiseksi Suomessa.

Työryhmä perustettiin, koska kulttuurialaa koettelivat koronapandemia sekä veikkausvoittovarojen väheneminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut