Inflaatio kiihtyi toukokuussa peräti seitsemään prosenttiin – Hypo: inflaatio nyt korkeimmillaan sitten vuoden 1990

Inflaation tahti on noussut selvästi huhtikuusta.

14.6. 8:14 | Päivitetty 14.6. 8:33

Aamulehti

Kuluttajahintojen nousu on jatkanut kiihtymistään. Toukokuussa inflaatio oli 7,0 prosenttia, kertoo Tilastokeskus tiistaina. Tahti on noussut selvästi huhtikuusta, jolloin inflaatio oli 5,7 prosenttia. Sähkön ja polttoaineiden kallistuminen kiihdytti kuluttajahintojen nousua.

Keskimääräistä enemmän kallistuivat myös ruoka ja alkoholittomat juomat, joiden hintojen vuosimuutos oli yli yhdeksän prosenttia.

Hintojen kuukausimuutos oli 1,3 prosenttia, mikä johtui muun muassa bensiinin kallistumisesta. Euroalueen inflaatio oli toukokuun ennakkotietojen mukaan 8,1 prosenttia.

Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) toteaa tiedotteessaan tiistaiaamuna, että inflaatioprosentti on korkein sitten vuoden 1990 helmikuun.

”Historiallisen korkeaksi kivunnut inflaatio kurittaa nyt kotitalouksia ja monille tämänhetkinen hintojen nousu onkin ennennäkemätöntä. Ansiotaso ei pysy nyt perässä ja ostovoima heikkenee. Kun asuntojen hinnat nousevat kolmea prosenttia, tarkoittaa se itse asiassa niiden halpenemista, sillä yleinen hintataso nousee yli tuplasti nopeammin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo tiedotteessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut