Niinistö Ylellä: Nato-neuvottelut niin jumissa, ettei julkisuuteen ole ollut kerrottavaa

Presidentti Sauli Niinistön mukaan yhteydenpitoa hakemusprosessia jarruttavan Turkin suuntaan on kuitenkin päivittäin.

Presidentti Sauli Niinistö kuvattiin maanantaina Kultarannassa Naantalissa, kun Niinistö piti Kultaranta-keskustelujen päätöspuheenvuoronsa.

13.6. 22:24 | Päivitetty 13.6. 22:56

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Ylen A-studion haastattelussa maanantai-iltana, ettei Suomen Nato-hakemuksen suhteen ole tapahtunut etenemistä.

”Niin jumissa, ettei se oikeastaan mikään ihme ole, ettei julkisuuteen ole kerrottu etenemisestä, koska sitä ei ole tapahtunut”, Niinistö vastasi kysymykseen siitä, kuinka jumissa hakemus on.

Niinistön mukaan tilanne oli kuitenkin ennakoitavissa siinä vaiheessa, kun Turkki lähti jarruttamaan hakemusprosessia. ”Kyllä tässä nyt vähän tällainen ajanpeluun tunnelma on, ja kyllä sitä osattiin vähän ennakoidakin, kun Turkki liikkeelle lähti.”

Hänen mukaansa uusia neuvotteluja asiasta ei Turkin kanssa tällä hetkellä ole sovittuna, vaikka Suomi niihin valmis onkin. ”Mutta yhteydenpitoa on jatkuvasti, päivittäin useita kertoja.”

Niinistö lisäsi, että asia kiinnostaa selvästi muita Nato-maita, jotka pyrkivät auttamaan prosessin etenemisessä.

Presidentti myös toisti aiemmin kertomansa kannan, ettei näe merkittävää eroa tavassa, jolla Suomi ja nykyiset Nato-jäsenmaat suhtautuvat Turkkia kohtaavan terrorismin vastustamiseen.

”Kyllä me aika tarkkaan osapuilleen vastataan sitä keskimääräistä käyttäytymistä, joten kovin paljoa ei ole petraamisen varaa.”

Niinistö ei näe hyötyä siinä, että Suomi pyrkisi liittymään Naton jäseneksi eri aikaan kuin Ruotsi. ”Olisihan se aika outoa, kun me olemme koko kevään Ruotsin kanssa liikkuneet yhdessä.”

Ukrainaan kalustoa, jolla ”syntyy jälkeä”

Ukrainan sodasta puhuttaessa Niinistö korosti Venäjälle auki pidettävän yhteyden tärkeyttä. ”Sitä jossain vaiheessa varmasti tarvitaan”, hän totesi.

Niinistö toi esiin myös huolensa sodan eskaloitumisesta, jolloin taisteluissa otetaan käyttöön entistä raskaampaa aseistusta, esimerkiksi termobaarisia pommeja.

”Niillä syntyy kyllä vielä paljon julmempaa jälkeä kuin mitä tähän asti on nähty. Totta kai se huolettaa.”

Suomen Ukrainalle toimittamasta aseavusta kysyttäessä presidentti Niinistö vastasi kryptisesti. ”Miten tuon nyt sanoisi, kyllä niillä jälkeä syntyy.”

A-studio haastatteli Niinistöä Naantalissa järjestettyjen Kultaranta-keskustelujen yhteydessä. Kultaranta-keskustelut on vuosittainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelutapahtuma.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut