Elinkeinoministeri Mika Lintilä väläyttää uutta kilpailukyky­sopimusta, jos työmarkkinoilla ei synny palkkakoordinaatiota

Ehdotus sai heti tuoreeltaan arvostelua. Työministeri Haatainen: Uudet avaukset valtion puolelta ideoiduista kiky-sopimuksista eivät lisää luottamusta.

Mika Lintilä keskustan puoluekokouksessa Lappeenrannassa 10. kesäkuuta.

13.6. 12:55 | Päivitetty 13.6. 18:09

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) väläyttää yhteiskunta­sopimusta, jos työmarkkina­osapuolet eivät sovi palkkakoordinaatiosta.

”Tällainen eri alojen välinen palkkakoordinaatio pitäisi olla. Sillä varmistetaan, että palkankorotukset pysyvät kansantalouden näkökulmasta järkevinä, kun ei ole enää keskitettyä mallia”, hän sanoo STT:lle.

Kunta-alalle sovittiin vientialat ylittävistä palkankorotuksista viime viikolla. Tämän on ennakoitu aiheuttavan korotuspaineita palkkoihin myös yksityisellä sektorilla, muun muassa teollisuuden eri aloilla.

Lue lisää: Tällainen on kunta-alan neuvottelusopimus: Mukana palkankorotuksia ja viisivuotinen palkkaohjelma – palkankorotukset voimaan välittömästi

Lintilän mukaan työmarkkinaosapuolet ovat velvollisia tekemään palkkakoordinaatiota, sillä työn hinta on niiden vastuulla.

”Jos tässä palkkakoordinaatiossa ei onnistuta, sen seurauksena voi olla sitten kilpailukykymenetys, ja sitten ollaan taas sisäisten devalvaatioiden edessä eli jonkinlaista mallia tekemässä, onko se yhteiskuntasopimus vai mikä hyvänsä”, hän maalailee.

Aiempi yhteiskunta­sopimus, jonka nimeksi tuli kilpailu­kyky­sopimus, solmittiin vuonna 2016 Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella. Sopimus muun muassa pidensi vuosittaista työaikaa 24 tunnilla ja leikkasi julkisen sektorin lomarahoja.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on ilmoittanut, että sopimus oli sen viimeinen keskitetty työmarkkinaratkaisu.

”Tietävät, missä kipukynnykset menevät”

Lintilä kommentoi asiaa aiemmin Maaseudun Tulevaisuus -lehdelle maanantaina. Hän sanoi lehden haastattelussa, että kansantalouden pitäminen vientikaupan kautta kunnossa edellyttäisi jatkossa kilpailukykysopimusta.

Hän on huolissaan Suomen kilpailukyvyn kehityksestä, joka on vaarassa heiketä. ”Me olemme aika totaalisen vientivetoinen maa, joten kyllä meidän siitä tulee pitää huoli. Sillä on talouden ja työllisyyden kehityksen kannalta aivan keskeinen rooli”, hän sanoo STT:lle.

Lintilä korostaa, että poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta valtion ei edelleenkään pidä sekaantua palkkaratkaisujen tekoon. Lintilä ei myöskään avaa ajatuksiaan siitä, miten palkkakoordinaatio tehtäisiin.

Ehdotukselle kritiikkiä

Hallituskumppanipuolue sdp:ssä kilpailukykysopimuksesta ei innostuta. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) toteaa Twitterissä, että nopea inflaatio ja heikkenevä talousnäkymä ovat riittävän vaikeita haasteita syksyn työmarkkinaratkaisuille.

”Uudet avaukset valtion puolelta ideoiduista kiky-sopimuksista eivät lisää luottamusta, päinvastoin. Jäitä hattuun”, tviitissä lukee.

Lintilän väläytyksen tyrmäävät myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Päivitetty 13.6.2022 kello 18.08: Juttua päivitetty kauttaaltaan Mika Lintilän kommenteilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut