Vasemmistoliitto linjasi Nato-kantansa uusiksi ja vaatii kaikkien huumeiden käytön rangaistavuuden poistamista

Puolueen uuden linjauksen mukaan Suomen on muun muassa korostettava, että jäsenyys Natossa tulee olemaan puolustuksellinen, eikä maahan oteta ydinaseita, pysyviä Naton sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja.

Vasemmistoliiton kannan mukaan esimerkiksi kannabiksen käytöstä ei jatkossa tulisi rangaista. Kuva Porin puoluekokouksesta lauantaina 11. kesäkuuta.

12.6. 12:23 | Päivitetty 12.6. 16:39

Vasemmistoliiton uusi Nato-linjaus on puoluehallituksen pohjaesityksen mukainen. Puoluekokous äänesti asiasta sunnuntaina. Uuden linjauksen mukaan Suomen on muun muassa korostettava, että jäsenyys Natossa tulee olemaan puolustuksellinen, eikä maahan oteta ydinaseita, pysyviä Naton sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja.

Kokouksessa tehtiin kaksi vastaehdotusta. Vastaesitys, jossa vaadittiin, että Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, äänestettiin nurin.

Liikkumatila säilytettävä

Uuden linjauksen mukaan vasemmistoliitto vastustaa Naton käyttämistä suurvaltapolitiikan välineenä ja jäsenmaiden kytkemistä ydinaseriisunnan vaikeuttamiseen. Puolue pitää tärkeänä, että Nato keskittyy jatkossa ainoastaan jäsenmaidensa alueellisen koskemattomuuden puolustamiseen.

"Nato-jäsenyyden hakemisen ja todennäköisen Nato-jäsenyyden jälkeenkin on erittäin tärkeä pitää huolta siitä, että Suomi säilyttää liikkumatilansa omaehtoiselle yhteisen kansainvälisen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien ulkopolitiikalleen”, tavoiteohjelmassa linjataan.

Huumausaineiden käyttö halutaan dekriminalisoida

Puolue päätti myös vaatia jatkossa kaikkien huumausaineiden käytön dekriminalisointia. Käytännössä vaatimus tarkoittaa sitä, että huumeidenkäytöstä tai pienen määrän hallussapidosta ei rangaistaisi.

Samassa yhteydessä päätettiin kannattaa myös huumeiden käyttöhuoneiden perustamisen mahdollistamista sekä psykedeelien lääkinnällisen käytön sallimista. Päätös tehtiin lähes yksimielisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat ovat esittäneet jo vuonna 2018, että huumeiden käytöstä ei pitäisi rangaista.

Myös useat oikeustieteilijät ovat vaatineet huumeidenkäytön dekriminalisointia.

Vasemmistonuoret ajoi dekriminalisointia puoluekokousaloitteessaan.

Vasemmistoliitto on ensimmäinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kaikkien huumeiden käytön rangaistavuuden poistoa. Aikaisemmin vihreät ovat esittänet kannabiksen käytön rangaistavuuden poistoa.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson esitti lisäksi linjapuheessaan iltapäivällä sunnuntaina, että työeläkkeisiin tehtäisiin indeksitarkistusta elinkustannusten kompensoimiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut