Petteri Orpo jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana – ”Löysin vielä vahvemman palon johtaa kokoomusta”

Sunnuntaina valitaan kokoomuksen varapuheenjohtajat.

11.6. 10:57 | Päivitetty 11.6. 17:11

Petteri Orpo jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana puoluekokouksessa Kalajoella. Hänellä ei ollut vastaehdokkaita.

Ensimmäisen kerran Orpo valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi kesällä 2016, eli hän aloittaa nyt neljännen kautensa. Koulutukseltaan Orpo on valtiotieteiden maisteri. Turkulainen Orpo on alun perin kotoisin Köyliöstä.

Esittäytyessään puoluekokoukselle ennen puheenjohtajavalintaa Orpo kertoi olevansa entistäkin motivoituneempi puheenjohtajan tehtävään. Orpo viittasi sairastumiseensa viime kesänä kuntavaalien jälkeen, jolloin hänellä havaittiin tukos sepelvaltimon sivusuonessa.

”Minä löysin sen pakollisen pysähdyksen aikana itsestäni vielä vahvemman palon hoitaa suomalaisten asioita ja johtaa kokoomusta”, Orpo sanoi.

Orpo on ollut kansanedustaja vuodesta 2007 alkaen. Tällä hetkellä hän toimii eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana.

"Kasvun kaava on yksinkertainen"

Orpo sanoi Kalajoen puoluekokouksessa pitämässään linjapuheessa, että holtiton velkaantuminen on uhka kasvulle, sillä se luo epäluottamusta Suomen talouden tulevaisuuteen.

Hän huomautti, ettei matalien korkojen aikaan pidä tuudittautua, ja esimerkiksi prosenttiyksikön nousu valtionlainojen korkoihin tarkoittaisi 1,5 miljardia euroa lisää valtion korkomenoihin.

”Se on enemmän kuin poliisin vuosibudjetti”, Orpo sanoi.

Orpo totesi myös, että hyvinvointiyhteiskuntaa pitää pitää yllä kestävällä talouskasvulla. Kasvun kaava on hänen mukaansa yksinkertainen ja se syntyy innovaatioista ja kasvuun nälkäisistä yrityksistä. Siksi pitää panostaa merkittävästi tutkimukseen ja kehitykseen sekä huolehtia Suomen yrittäjäystävällisyydestä.

"Verotus on oikeudenmukaista ja kannustavaa, avoimiin työpaikkoihin löytyy osaavaa työvoimaa, infra on kunnossa ja digitalisaation mahdollisuudet on hyödynnetty”, Orpo maalaili.

Hän sanoi, että kokoomuksen tavoitteena on 10  000 uutta työllistävää yritystä vuoteen 2030 mennessä. Hän toisti myös lupauksen siitä, että kokoomus keventäisi työn ja eläkkeiden verotusta "työmiljardilla".

"Meidän tavoitteemme on oikeudenmukainen verotus. Suomen kokonaisveroasteen on laskettava”, Orpo sanoi.

Varapuheenjohtajiksi hakee neljä ehdokasta

Puolueen varapuheenjohtajat valitaan sunnuntaina. Tällä hetkellä puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja on kansanedustaja Antti Häkkänen. Varapuheenjohtajistoon kuuluvat myös kansanedustaja Elina Valtonen (ent. Lepomäki) ja Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Kaikki hakevat jatkokautta. Puolueen varapuheenjohtajaksi hakee myös kansanedustaja Mia Laiho.

Vajaat kaksi vuotta sitten Porin puoluekokouksessa Häkkänen sai varapuheenjohtajavaalissa 539,8 ääntä ja Valtonen 527,2.

Päivitys 11.6.2022 kello 11.54: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Päivitys 11.6.2022 kello 15.36: Lisätty juttuun Orpon kommentteja linjapuheesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut