Li Andersson valittiin jälleen vasemmistoliiton johtoon, kausi jää viimeiseksi – Nato-kannat repivät puoluetta, uusi johto puolesta ja vastaan

Nato-jäsenyyttä vastaan äänestänyt Honkasalo kannattaa nyt pohjaesitystä - ”itse en lähtisi tekemään siihen muutoksia”.

10.6. 16:46 | Päivitetty 11.6. 17:53

Turkulainen Li Andersson valittiin lauantaina jatkamaan vasemmistoliiton puheenjohtajana seuraavat kolme vuotta. Hänellä ei ollut vastaehdokkaita.

”Nyt lähdetään hakemaan vaalivoittoa”, Andersson tuuletti puoluekokousväelle Porissa.

Andersson on johtanut vasemmistoliittoa vuodesta 2016. Hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2015 Varsinais-Suomen vaalipiiristä ja hän toimii hallituksessa opetusministerinä.

Andersson vahvisti lauantaina, että nyt käynnistyvä kolmas puheenjohtajakausi on hänen viimeisensä.

”Ajattelin ennen kuin asetuin ehdolle, se on aika pitkä aika yhden henkilön olla puolueen johdossa, 9 vuotta”, Andersson totesi.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousi helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo. Edellinen varapuheenjohtaja, vantaalainen kansanedustaja Jussi Saramo ei hakenut jatkokautta, koska hän on eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jouni Jussinniemi ja kolmanneksi tamperelainen Minna Minkkinen. He vaihtoivat siten paikkaa, sillä Minkkinen oli aiemmin toinen varapuheenjohtaja ja Jussinniemi kolmas.

Anderssonin mielestä Nato-hajaannus ei ole maailmanloppu

Nato-kannat puolesta ja vastaan repivät vasemmistoliiton puoluekokousväkeä Porissa, mutta se ei ole maailmanloppu puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä.

”Ei ole maailmanloppu millekään puolueelle, jos ollaan eri mieltä joissain asiakysymyksissä. Se on maailmanloppu, jos siitä ei pystytä yhdessä keskustelemaan”, hän sanoi lauantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Puoluekokous äänestää sunnuntaina uudesta tavoiteohjelmasta, johon sisältyy myös puoluehallituksen tekemä Nato-linjaus. Useat kokousedustajat arvioivat, että vastaehdotus pohjalinjaukselle tehdään, mutta se tuskin saa laajaa kannatusta.

Puoluekokouksessa on kuultu perjantaina ja lauantaina useita räväköitäkin Natoa vastustavia kommentteja, mutta vasemmistoliittolaiset tuntuvat kuitenkin hyväksyneen sen, että Suomi on puolustusliittoon menossa.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi lauantaina valittu kansanedustaja Veronika Honkasalo äänesti eduskunnassa Nato-jäsenyyttä vastaan, mutta nyt hän sanoo kannattavansa tavoiteohjelman pohjaesitystä.

”Varmaan Nato-keskustelu jatkuu erityisesti sunnuntaina. Itse pidän tavoiteohjelman pohjaesitystä hyvänä, enkä lähtisi tekemään siihen muutoksia.”

Tavoiteohjelman linjaus ei ota kantaa Nato-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan. Anderssonin mukaan puoluehallituksen tavoite oli rakentaa pohjaesitykseen puolueen tulevaa ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa, jonka kaikki voisivat hyväksyä.

”Esimerkiksi Suomen ihmisoikeusperustaisuudesta ulkopolitiikassa emme ole valmiita joustamaan.”

Hän viittasi kokoomuksen puheenjohtajaan Petteri Orpoon, jonka mukaan Nato ei vaikuta Suomen ulkopolitiikkaan, koska Suomi päättää siitä itse.

”Juuri tämä lähtökohta on se, mistä aiomme vasemmistoliitossa pitää kiinni.”

Honkasalo sanoi keskustelun olevan hyväksi, mutta myös hän toivoi, että sen jälkeen mentäisiin eteenpäin ja katsottaisiin tulevaisuuteen. Muut varapuheenjohtajat Jussinniemi ja Minkkinen olisivat kansanedustajina äänestäneet Nato-jäsenyyden puolesta.

Äänestys myös huumeidenkäytön rangaistavuuden poistamisesta

Sunnuntaina on luvassa äänestys myös muun muassa huumeidenkäytön rangaistavuuden poistamisesta, jota tavoiteohjelman luonnoksessa esitetään.

Andersson kertoi puolueen uuden päihdepoliittisen ohjelman olevan valmis, mutta se julkistetaan vasta, kun tiedetään puoluekokouksen kannat muun muassa tähän esitykseen.

”Ohjelma on tulossa puoluekokouksen jälkeen”, hän sanoi.

Sarkkinen: Lapsilisiä korotettava sitomalla ne indeksiin

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ehdotti, että lapsilisiä korotetaan sitomalla ne indeksiin. Hän nosti asian esiin puhuessaan vasemmistoliiton puoluekokouksessa Porissa lauantaina.

Lapsilisiin ei ole tehty säännöllisiä korotuksia kuten muihin tulonsiirtoihin. Se on Sarkkisen mukaan johtanut lapsilisien reaaliarvon alenemiseen noin kolmanneksella 90-luvun puolivälistä.

Hänen mielestään muita mahdollisia keinoja tukea lapsiperheitä voisivat lisäksi olla toimeentulotuen lasten perusosien sekä työttömyysturvan lapsikorotuksen nostaminen.

Ruoan arvonlisäveron alentamista harkittava

Andersson nosti myös perjantaina keskusteluun sen, että hallituksen tulisi harkita ruoan arvonlisäveron alentamista 10 prosenttiin nykyisestä 14 prosentista esimerkiksi keskustan väläyttämän yleisen ansiotuloveronkevennyksen sijasta. Hänen mukaansa tämä on vaihtoehto siinä tapauksessa, jos hallitus haluaa käyttää julkisia varoja veronkevennyksiin.

”Se kohdistuisi suoraan ruoan hintaan ja tukisi erityisesti niitä, joiden menoista iso osa kuluu ruokaan”, hän perusteli tiedotustilaisuudessa.

Bensaveron alennustakaan Andersson ei sulje pois, mutta se ei hänen mukaansa ole nyt niiden toimenpiteiden joukossa, joita vasemmistoliitto haluaa nostaa esille.

Hallitus keskustelee Anderssonin mukaan mahdollisista veronkevennyksistä viimeistään syksyn budjettiriihessä.

Vasemmistoliiton mielestä palkansaajien ostovoimaa on myös viisasta turvata palkankorotuksilla ja palauttamalla kiky-sopimuksen yhteydessä työntekijöiden kannettavaksi siirrettyjä maksuja takaisin työnantajille.

”Maksujen palauttamisella voidaan vahvistaa työntekijöiden ostovoimaa jopa miljardilla, ilman että se näkyy suoraan palkankorotusprosentteina.”

Kolmepäiväiseen puoluekokoukseen Porissa osallistuu noin 300 edustajaa päättämään siitä, miltä vasemmistoliiton lähivuosien politiikka vajaa vuosi ennen eduskuntavaaleja näyttää.

Puolueen yksi keskeisiä tavoitteita ensi vaalikaudella on, että voitontavoittelua lastensuojelussa rajoitetaan. Andersson haastoi myös muut puolueet kertomaan, ovatko ne valmiita sitoutumaan tähän ensi hallituskaudella.

Päivitys 11.6.2022 kello 14.37: Juttuun lisätty alkuun lauantaita koskeva osuus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut