Annika Saarikko: Suomeen pitäisi saada erityis­talous­alueita – Soimasi muita puolueita aluepoliittisen kiinnostuksen puutteesta

”Keskusta tavoittelee tästä merkittävää uudistusta seuraavalle hallitukselle”, Saarikko kertoi keskustan puoluekokouksessa.

10.6. 16:32 | Päivitetty 10.6. 22:15

STT, Helsinki

Keskusta avasi puoluekokouksensa perjantaina Lappeenrannassa keskustalle sopivalla tavalla. Avauspuheessaan puheenjohtaja Annika Saarikko kummasteli muiden puolueiden vähäistä kiinnostusta aluepolitiikkaan ja kertoi halusta uuteen aluepoliittiseen työkaluun.

Puoluekokous käyttää keskustassa suurinta valtaa ja linjaa suurista periaatteellisista kysymyksistä. Suurehkoa muutosta Saarikko myös tarjosi puheessaan esittämällä, että tiettyjä alueita voisi ”syrjiä positiivisesti” katsomalla niitä erityistalousalueiksi.

Saarikko nosti puheessaan erikoistalousalueen esille Lappeenrannan maisemiin sopivalla tavalla. Hän piti esimerkkinä sitä, kuinka Itä-Suomen alueen mahdollisuudet muuttuivat hyvin paljon Venäjän laajennettua hyökkäystään Ukrainassa helmikuussa.

Käytännössä erityistalousalueet voisivat Saarikon mukaan tarkoittaa verotuksellisia tai muita huojennuksia, joilla saataisiin alueelle lisää työllisyyttä, investointeja, tulevaisuussatsauksia ja osaamisen houkuttelua.

”Nykyiset aluekehityksen työkalut, kuten rakennerahasto-ohjelmat eivät tähän selvästi riitä”, hän sanoi puheessa.

Työkalu idälle ja pohjoiselle

Saarikko täsmensi ajattelua erityistalousalueesta vielä erillisessä tiedotustilaisuudessa medialle avauspuheensa jälkeen. Hän sanoi, että tällainen asema voisi koskea esimerkiksi itäistä ja pohjoista Suomea.

”Keskusta tavoittelee tästä merkittävää uudistusta seuraavalle hallitukselle”, hän sanoi.

Saarikon käsityksen mukaan erityistalousalueita on käytössä 140 maassa, mutta Suomessa kyse olisi täysin uudenlaisesta ajatuksesta. Saarikon mukaan kyseessä on ilman muuta perusoikeuskysymys, mutta asiaa voisi hänen mukaansa edistää kokeilujen kautta.

Saarikko on hallituksessa valtiovarainministeri ja kertoo jo esitelleensä asiaa valtiosihteerityöryhmälle, joka tekee konkreettisia ensiesityksiä siitä, miten muuttuneeseen tilanteeseen pitäisi vastata.

”Nyt on aika luoda Suomeen malli”, hän sanoi.

Väyrynen vastassa lauantaina

Keskustan puoluekokouksen osallistujamäärä on hiipunut huippuvuosistaan, mutta kyse on yhä osallistujamäärältään mittavasta tapahtumasta. Kokoukseen on kaikkiaan ilmoittautunut yli 2 500  henkeä, joista lähes 1 750 on virallisia kokousedustajia.

Koko keskustan nykyinen puheenjohtajisto haluaa jatkaa yhä tehtävissään.

Puheenjohtaja Annika Saarikkoa haastaa henkilövaaleissa keskustakonkari Paavo Väyrynen. Puolueen kolmea varapuheenjohtajan paikkaa tavoittelee puolestaan yhteensä kuusi henkeä.

Henkilövaalit käydään lauantaina, ja puoluekokous jatkuu sunnuntaihin saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut