Tupa oli täpötäynnä: Helsinki–Vantaalla oli perjantaina historiallisen suuri määrä lentomatkustajia, eivätkä ruuhkat lopu tähän

Lomaruuhkia on odotettavissa koko kesäkuun ajan, erityisesti viikonloppuisin. Helpotusta on luvassa todennäköisesti syksyllä.

Ruuhkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 10. kesäkuuta 2022. Kuva on otettu turvatarkastuksen jonossa.

10.6. 9:21 | Päivitetty 10.6. 21:09

STT

Helsinki–Vantaan lentokenttä oli perjantaina iltapäivällä tupaten täynnä matkustajia, kun perjantai-iltapäivään osui historiallisen suuret matkustajamäärät. Pahin ruuhkahuippu oli noin kello 15 aikaan, jolloin turvatarkastukseen joutui odottamaan noin tunnin.

Finavian mukaan lomaruuhkia on odotettavissa koko kesäkuun ajan, erityisesti viikonloppuisin.

”Sunnuntaina on odotettavissa, että matkustajia on sama määrä kuin tänään. Hyvin vilkas lomaliikenne on käynnissä niin kuin meillä on ollut kesäisin ennen pandemiaakin. Nyt olemme siinä tilanteessa”, sanoi kehitysjohtaja Sami Kiiskinen.

Kiiskisen mukaan matkustajamäärien kasvu ei ole tullut yllätyksenä, vaan on ollut tiedossa. Hänen mukaansa kaikki mahdollinen on tehty.

”Olemme pyrkineet saamaan kaikki mahdolliset resurssit käyttöön, mutta kun henkilöstöä ei ole tarpeeksi, silloin me emme voi ihan täysin kysyntään vastata”, Kiiskinen sanoi.

Lue lisää: Helsinki-Vantaalla turvatarkastuksen jono venyy jopa 45 minuuttiin – kysyimme Finavialta, kuinka aikaisin kentällä pitää olla ja kuka korvaa, jos myöhästyy

Hän arvioi, että tilanne todennäköisesti helpottaa syksyllä.

Koronapandemian takia monet lentokentällä työskennelleet ovat vaihtaneet alaa, sillä pandemian pahimpana aikana lentoliikenne oli ajoittain käytännössä pysähdyksissä. Lisäksi sairauspoissaoloja on koronan takia enemmän kuin ennen pandemiaa.

Finavia huolehtii lentokentillä turvatarkastuksesta, lentoyhtiöt lähtöselvityksestä.

Finavia on pyytänyt aiemminkin tässä kuussa matkustajia varaamaan riittävästi aikaa lentokentälle sekä varautumaan jonoihin erityisesti aamuisin kello 5–8 ja iltapäivisin kello 14–18.

”Täällä on aika tyrmistyttävän näköinen jono”

Helsinki–Vantaan lentokentälle noin kello kahden aikaan saapunut Maiju Paanajärvi on lähdössä lomamatkalle Italiaan.

”Täällä on aika tyrmistyttävän näköinen jono. En ole koskaan nähnyt näin pitkää jonoa lentokentällä. Vähän kauhistuttaa, kuinka pitkään tuossa menee. Toivottavasti aika riittää”, Paanajärvi sanoo.

Maiju Paanajärvi luonnehti jonoa tyrmistyttäväksi ja toivoi, että aika riittää turvatarkastuksen läpäisemiseen ennen lentoa.

Hänen lentonsa lähtöön oli vielä kaksi ja puoli tuntia aikaa. Paanajärvi tiesi tulla lentokentälle ajoissa, sillä hän oli edellisenä päivänä lukenut uutisjutun, jossa ruuhkista varoitettiin.

Berliiniin lähdössä oleva Sinikka Haapiainen sanoo, että vaikka jonossa on todella paljon ihmisiä, jono edelleen kuitenkin liikkuu koko ajan.

”Olimme varautuneet ruuhkiin. Varasimme reilut kaksi tuntia aikaa. Meillä ei ole myöskään ruumaan menevää tavaraa”, Haapiainen sanoo.

Berliiniin Pet Shop Boysin keikalle matkalla olleet Sinikka Haapiainen (oik.) sekä hänen matkakumppaninsa Mika Pellinen (vas.) ja Susan Paavilainen olivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla 10. kesäkuuta 2022.

Lentokentällä oleva Lehtikuvan kuvaaja Vesa Moilanen kuvaili kahden aikoihin iltapäivällä ihmisten vyöryvän jonoon ja sanoi, että jos jono olisi suora, se olisi jo satoja metrejä. Hänen arvionsa mukaan jono oli puolen tunnin sisään tuplaantunut. Moilanenkaan ei muista koskaan nähneensä lentokentällä niin pitkää jonoa.

Finavia on ohjeistanut, että lähtöselvitys kannattaa tehdä ennakkoon, jos matkustaa ilman ruumamatkatavaroita. Tällöin voi kävellä suoraan turvatarkastukseen.

Myös turvatarkastuksessa on odotettavissa ruuhkaa, joten lisäaikaa on syytä varata kunnolla myös ilman ruumatavaroita matkustettaessa. Terminaali 1:n turvatarkastuspisteen kerrottiin sulkeutuvan kello 10.45 jälkeen, joten vain terminaali 2:n turvatarkastus on toiminnassa loppupäivän.

Turvatarkastukseen jonotti historiallisen suuri määrä kesälomiaan aloittavia suomalaisia ja muita matkustajia.

Tältä väkijoukko näytti perjantaina 10. kesäkuuta.

Lentoasemalle kannattaa nyt varata runsaasti aikaa. Yksi syy suuriin ruuhkiin on koronapandemia, jonka aikana monet lentokentällä työskennelleet ehtivät vaihtaa alaa.

Tältä näytti turvatarkeastuksen jonossa.

Päivitys 10.6.2022 kello 15.10: Juttu päivitetty kauttaaltaan iltapäivän tilanteella.

Päivitys 10.6.2022 kello 15.56: Artikkeliin on päivitetty Finavian Kiiskisen kommentit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut