Suomi ja Ruotsi allekirjoittavat isäntämaa­tukea koskevan yhteisymmärrys­pöytäkirjan – tarkoituksena mahdollistaa läheisempi puolustusyhteistyö

Kriisiaikoina isäntämaatuki mahdollistaa maiden joukkojen sujuvan toimimisen toistensa alueilla.

7.6. 16:33

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit allekirjoittavat tiistaina isäntä­maatukea koskevan yhteisymmärrys­pöytäkirjan Reykjavikissa Islannissa. Suomen puolustus­ministeri Antti Kaikkosen (kesk) ja Ruotsin puolustus­ministeri Peter Hultqvistin oli määrä allekirjoittaa sopimus jo maanantaina, mutta sitä siirrettiin Hultqvistin sairastuttua.

Tiistaina allekirjoitettavan pöytäkirjan tarkoituksena on mahdollistaa läheisempi yhteistyö Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien välillä.

Yhteisymmärryspöytäkirja vahvistaa Suomen ja Ruotsin kahdenvälistä yhteistyötä kaikissa turvallisuus­tilanteissa, luo edellytyksiä rauhan ajan operatiiviselle yhteistyölle sekä joustavoittaa harjoitus­toiminnan isäntämaatuesta sopimista, kertoo Puolustus­ministeriö tiedotteessaan.

Isäntämaatuki tarkoittaa käytännössä erikseen sovittavia toimenpiteitä, joiden avulla toisen valtion joukkojen toiminta­edellytyksiä parannetaan isäntämaassa. Pöytäkirjan myötä kriisiaikoina Suomen maaperällä toimivat ruotsalaiset joukot tai Ruotsin maaperällä toimivat suomalaiset joukot saisivat samanlaisen tuen kuin ne saisivat kotimaassaan.

Rauhan aikana pöytäkirjan vaikutukset liittyvät lähinnä maiden väliseen harjoitus­toimintaan.

Vallitseva turvallisuustilanne on nopeuttanut Suomen ja Ruotsin välisen isäntämaa­tuen järjestelyjen kehittämistä.

”Yhteistoimintakyky yhdistettynä yhteiseen vastuuseemme vakauttaa turvallisuus­tilannetta ja nostaa kynnystä sotilaallisiin selkkauksiin lähialueillamme. Tämä lähettää mahdollisille vihamielisille tahoille vahvan viestin siitä, että meillä on sekä tahtoa että kykyä toimia yhdessä kaikissa mahdollisissa tilanteissa”, Kaikkonen ja Hultqvist perustelivat pöytäkirjan allekirjoittamista vieraskynäkirjoituksessaan viime viikon maanantaina HS:ssä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut