Puolustusvoimain paraati keräsi kymmeniätuhansia ihmisiä Helsingin keskustaan – videot ja kuvat näyttävät kohokohdat

Perinteistä valtakunnallista paraatia ei ole voitu järjestää kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi. Ohimarssi alkaa puoli kahdelta iltapäivällä Mannerheimintiellä.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän ohimarssi keräsi paljon yleisöä Helsingin keskustaan lauantaina 4. kesäkuuta.

4.6. 10:18 | Päivitetty 4.6. 17:38

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän ohimarssi keräsi lauantai-iltapäivänä valtavan yleisömäärän Helsingin keskustaan.

”Pitkään aikaan ei ole ollut noin paljon ihmisiä Helsingin katujen varsilla”, sanoio Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Kaikko.

Tarkkaa yleisömäärää oli vaikea arvioida, koska ihmiset olivat levittäytyneenä katujen varsille noin 1,5 kilometrin matkalle. ”Kyllä nyt puhutaan kymmenistä tuhansista ihmisistä, varmaan 50 000 ihmistä ei voi olla kovin kaukana”, Kaikko arvioi.

Lue lisää: Katso video: Raskasta sotakalustoa lipui Hämeen­puistoon, kun Puolustus­voimien kesäkiertue alkoi

Puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraati lipui lauantaina iltapäivällä Mannerheimintiellä Helsingissä.

Kaikon mukaan ihmismäärä vertautuu esimerkiksi vappuun tai jääkiekon kultajuhliin.

Paraatin ajoitus osui sään puolesta hienosti kohdalleen. ”Ei mennyt montaa minuuttia, kun alkoi vesisade paraatin jälkeen.”

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati keräsi arviolta yli 50 000 ihmistä Helsingin ydinkeskustaan myös vuonna 2017, jolloin kyseinen paraati järjestettiin viimeksi Helsingissä. Paraatia ei ole järjestetty kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi.

Lue lisää: Tampereen Hämeenpuisto täyttyi Puolustusvoimien järeästä kalustosta – näin nyt esiteltyä kalustoa käytettäisiin sodassa

Paraati keräsi Helsingin keskustaan kymmeniätuhansia ihmisiä.

Niinistö: Nato luonnollinen askel

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ottivat paraatin vastaan puoliltapäivin Helsingin Senaatintorilla.

”Olemme kaikissa olosuhteissa vastuussa oman maamme puolustamisesta. Näin on myös jatkossa, vaikka puolustusliiton jäsenenä saisimme tukea liittolaisilta”, presidentti Niinistö sanoi puheessaan.

Hän korosti Puolustusvoimien tärkeyttä epävarmassa maailmantilanteessa ja sanoi Natoon hakeutumisen olevan Suomelle seuraava, luonnollinen askel.

”Samalla kun Suomi hakee suojaa, on se myös valmis antamaan sitä. Puolustusliitto on sitoumus, jossa otetaan vastuu kaikkien liittolaisten turvallisuudesta. Suomi ei tätä periaatetta kaihda, vaan ottaa sen vakavasti”, hän jatkoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui Puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraatikatselmuksessa Senaatintorilla Helsingissä.

Kenttähartauden piti kenttäpiispa Pekka Särkiö, joka toi puheessaan vahvasti esiin muuttuneen maailmantilanteen. ”Ajatus sodasta on aiemmin ollut kaukainen, mutta neljä kuukautta sitten tilanne muuttui. Kasvojemme edessä käydään raakaa hyökkäyssotaa. Luottamus Venäjään on karissut”, Särkiö sanoi.

Yli 40 ajoneuvoa

Joukkoja paraatiin osallistui yhteensä yli 1 600 henkilöä. Mukana oli myös yli 40 ajoneuvoa, 14 ilma-alusta sekä viranomaisten yhteinen koiraosasto.

Paraatiin osallistui joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustus­korkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Tapahtumassa nähtiin ensimmäistä kertaa myös Maavoimille hankittu uusi esisarjan panssaroitu 6x6-miehistönkuljetusajoneuvo. Ohimarssin ylilennoissa oli Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

lmavoimien Hawk-harjoitushävittäjät tekivät paraatikatselmuksessa ylilennon.

Juhlallisuudet alkoivat aamulla lipunnostolla Päävartiossa, jossa lipun nostivat salkoon vartiopalvelusta suorittavat varusmiehet.

Puolustusvoimain kenraali Timo Kivinen sekä maanpuolustus- ja ammattijärjestöjen edustajat laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle. Mannerheimin syntymästä tuli lauantaina kuluneeksi 155 vuotta.

Helsingin tuomiokirkossa järjestetyn juhlajumalanpalveluksen kunniavieraita olivat sotaveteraanit ja lotat.

Päivitetty 4.6.2022 kello 17.37: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla,kuvilla ja videoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut