Oikeus­asia­valtuutettu: Perusoikeudet ovat voineet vaarantua, koska passien ja henkilökorttien saamisessa kestää liian kauan

Ruuhkat ovat näkyneet laajasti myös Tampereella ja Pirkanmaalla muutenkin.

Tältä näytti passijono Tampereen poliisitalon edessä 21. huhtikuuta 2022.

3.6. 11:19 | Päivitetty 3.6. 11:37

STT, Aamulehti

Eduskunnan oikeusasiavaltuutettu (oikeusasiamies) katsoo, että viiveet passien ja henkilökorttien saamisessa viime ja tänä vuonna ovat saattaneet vaarantaa perusoikeutena turvatun oikeuden lähteä maasta.

”Käytettävissä olevan aineiston perusteella on selvää, että julkinen valta on vuosien 2021 ja 2022 aikana ainakin osittain epäonnistunut toteuttamaan asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn passi- ja henkilökorttiasioissa”, oikeusasiavaltuutetun ratkaisussa todetaan.

Oikeusasiavaltuutetun mukaan asiointi ei ole ollut hyvän hallinnon edellyttämällä tavalla viivytyksetöntä, kun käsittely on edellyttänyt poliisiasemalla käyntiä. Vapaita aikoja ei ole ollut ollenkaan tai ensimmäiset vapaat ajat ovat olleen kuukausien päässä, ja jonotusajat ovat olleet jopa tunteja, oikeusasiavaltuutetun ratkaisussa sanotaan.

Ruuhkien syynä korona ja Ukrainan sota

Oikeusasiavaltuutetun mukaan syynä ruuhkiin ovat olleet koronapandemia ja Ukrainan sota, joiden vaikutukset ovat olleet jossain määrin yllättäviä.

Pandemian alussa tapahtunut passi- ja henkilökorttihakemusten määrän lasku, ja sen hellittäessä tapahtunut hakemusmäärän lisääntyminen ovat oikeusasiavaltuutetun käsityksen mukaan olleet jollain tavalla ennakoitavissa.

”Hakemusten määrän nousun ”rajuus” on kuitenkin ollut ilmeinen yllätys, johon täysimääräinen varautuminen ei selvitysten perusteella näytä onnistuneen. Käytettävissä oleva työvoima ei ole ollut riittävä siihen, että palvelutaso saataisiin kaiken aikaa pidettyä hyväksyttävänä”, ratkaisussa sanotaan.

Lupapalveluihin rekrytoitu lisää

Oikeusasiavaltuutetun Poliisihallitukselta saaman selvityksen mukaan poliisi on yrittänyt purkaa ruuhkia henkilöstöjärjestelyin.

”Poliisin lupapalvelujen ruuhkautuessa poliisilaitokset siirsivät ja rekrytoivat henkilöstöä lupapalvelutehtäviin sekä tekivät myös rakenteellisia muutoksia pyrkiessään vastaamaan lupapalveluiden suureen kysyntään.”

Ratkaisussa todetaan, että palveluaikojen lisääminen viikonloppuihin voi helpottaa ruuhkaa, mutta se ei aina ole mahdollista. Myöskään poliisien siirtäminen lupakäsittelyyn ei välttämättä ole kestävä ratkaisu.

Poliisien työllistäminen lupapalveluissa veisi työntekijöitä pois sellaisesta poliisin toiminnasta, johon heitä muuten tarvitaan, ratkaisussa sanotaan.

Mitä?

Toimi näin, jos tarvitset uuden passin

Paikan päälle kannattaa lähteä jonottamaan vain, jos lupa-asiakirjan saamisessa on kiire.

Passi- tai henkilökorttihakemus kannattaa laittaa vireille sähköisesti poliisin verkkosivuilla.

Läheskään aina henkilökohtaista asiointia ei vaadita. Verkkohakemuksen yhteydessä kerrotaan, jos henkilökohtainen käynti poliisin lupapalveluissa on tarpeen.

Poliisiasemalle täytyy tulla, jos ei ole kuuden vuoden aikana antanut sormenjälkeä poliisille.

Matkustusasiakirjojen valmistuminen lupahakemuksen hyväksymisen jälkeen vie korkeintaan 12 arkipäivää.

Lähde: Lupapalveluiden lupaesihenkilö Tomi Sallinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut