Ulkoministeri Haavisto ei usko, että Suomen Nato-jäsenyysprosessi olisi umpikujassa

Ulkoministerin mukaan Turkin kanssa syntynyt tilanne kysyy hermoja ja kestävyyttä, kun aikataulut venyvät.

1.6. 15:22 | Päivitetty 1.6. 16:48

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei usko, että Suomen Nato-jäsenyysprosessi olisi lopullisessa umpikujassa, vaan hän arvioi, että neuvotteluissa päästään eteenpäin.

Haaviston mukaan neuvotteluja Turkin kanssa jatketaan virkamiestasolla. Neuvottelujen aikataulu ei Haaviston mukaan ole Suomesta kiinni, vaan Suomi on valmis esimerkiksi viikoittaisiin tapaamisiin Turkin edustajien kanssa.

Haaviston mukaan Turkin kanssa syntynyt tilanne kysyy hermoja ja kestävyyttä, kun aikataulut venyvät. Haaviston mukaan syntynyt tilanne voi olla vaikea ”yksiniittisille” suomalaisille, jotka haluaisivat, että asioissa olisi selvät sävelet.

Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vedoten muun muassa siihen, että maat majoittavat kurditerroristeja.

”Kyllä me kestämme tällaiset pienet konkelotkin tässä tilanteessa. En usko, että tämä on lopullinen umpikuja, vaan tästäkin päästään eteenpäin”, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa.

Haaviston keskiviikkona iltapäivällä pitämä tiedotustilaisuus on katsottavissa tämän jutun yhteydessä HS:n välittämänä tallenteena. Aamulehti ja HS ovat samaa Sanoma-konsernia.

Madridissa myönteistä kerrottavaa?

Haaviston mukaan jäsenyysprosessin etenemisaikataulua on erittäin vaikea arvioida, koska se riippuu muista toimijoista kuin Suomesta ja Ruotsista.

”Ehkä sellainen ajatus on edelleen olemassa, että Madridin huippukokouksessa Natolla olisi myönteistä kerrottavaa laajenemisesta ja että saataisiin asiat siihen mennessä johonkin malliin, vaikkapa niin, että ensimmäinen kierros neuvotteluista Suomen ja Ruotsin kanssa olisi tapahtunut”, Haavisto sanoi viitaten kesäkuun lopussa olevaan Naton huippukokoukseen.

”Edelleen on ihan mahdollinen sekin aikataulu, että ennen tämän vuoden loppua maat tulevat Nato-jäseniksi hyväksytyiksi, mutta tietysti asiat voivat pitkittyä. Jokainen jäsenmaa tässä voi määrätä tätä tahtia”, Haavisto sanoi.

Päivitys 1.6.2022 kello 16.49: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut