Suomalaismyymälöissä on myyty laittomasti tehokkaita ilma-aseita, epäilee Tulli

Tulli on tutkinut tehokkaiden ilma-aseiden luvatonta maahantuontia ampuma-aserikoksina, vaikka yrityksillä on ollut paljon aseita kaupan.

Esitutkinta on kohdistunut erityisesti Umarex-merkkiseen haulikkoon ja revolveri-tyyppiseen ilma-aseeseen. Tullin välittämässä kuvassa on Umarex-ilma-aseita.

31.5. 11:50

Suomeen on tuotu laittomasti voimakkaita ilma-aseita, joita on myyty suomalaisissa alan liikkeissä ilman asianmukaisia lupia, epäilee Tulli.

Yritysten lisäksi myös yksityishenkilöiden epäillään tuoneen aseita maahan luvatta.

Tulli on vuosina 2021–2022 tutkinut Umarex-merkkisten, T4E-tuoteperheeseen kuuluvien tehokkaiden ilma-aseiden luvatonta maahantuontia. Tulli on takavarikoinut aseita postilähetyksistä viime vuonna sekä yritysten tiloihin tehdyistä etsinnöistä. Yrityksiltä löytyi noin 140 asetta, joita Tulli epäilee laittomasti maahantuoduiksi.

Esitutkinta on kohdistunut erityisesti Umarex-merkkiseen haulikkoon ja revolveri-tyyppiseen ilma-aseeseen. Tulli haki Poliisihallitukselta lausunnon, jonka mukaan kyseisten ilma-aseiden tuonti, myynti ja hallussapito ovat luvanvaraista. Myös sellaisen ostamisesta ja hallussapidosta pitäisi Tullin mukaan ilmoittaa viranomaisille.

Tehokkaan ilma-aseen määritelmä on, että sen piipun sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä ja sillä voi ampua metalliluoteja.

Koskee alle kymmentä yritystä

Tutkinnanjohtaja, tulliylitarkastaja Kimmo Kaunisto kertoo, että yrityksiä, joita esitutkinta koskee, on alle kymmenen.

Tuontia ja myyntiä on tutkittu perusmuotoisina ampuma-aserikoksina, vaikka kyseisiä aseita on Kauniston mukaan voinut olla yhdellä yrityksellä hallussa lukuisiakin.

”Voi olla mahdollista, että nämä yritykset eivät ole mieltäneet sitä, että he toimivat tässä laittomasti”, Kaunisto sanoi.

Aseita on myyty Tullin mukaan eri puolella Suomea. Kauniston mukaan Tullin hallussa on myös lukuisia yrityksiltä takavarikoituja ilma-aseita, joiden mahdollisesta luvanvaraisuudesta Poliisihallitus ei ole vielä saanut lausuntojaan valmiiksi.

Siksi yrityksiä koskevat tutkinnat ovat vielä kesken, mutta yksityishenkilöiden tutkinnoista pääosa on siirtynyt syyteharkintaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut